KSČM nevidí důvod pro další prodlužování nouzového stavu

Komunisté nevidí důvod pro další prodloužení nouzového stavu. Vláda nesplnila podmínky KSČM pro předchozí hlasování ve Sněmovně, strana tedy neuvažuje o definování nových, za kterých by žádost vlády mohla podpořit. Na tiskové konferenci ve Sněmovně to po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Společně s šéfem komunistických poslanců Pavlem Kováčikem o postoji dnes informoval i prezidenta Miloše Zemana. Hamáček očekává jednání s komunisty i dalšími stranami. Kdyby se nouzový stav neprodloužil, byla by to katastrofa, uvedl. Aktuálně platí do 14. února.

Vláda podle Filipa nepřijala žádná opatření, která by dovolila, aby se do škol vrátilo více žáků a aby se občanům umožnilo navštívit zimní střediska. Tím komunisté podmiňovali své hlasy pro předchozí rozhodování o prodloužení stavu nouze. "Setrval jsem na stanovisku, které bude projednávat výkonný výbor v pátek, s tím, že dostatečně dopředu oznamuji předsedovi a místopředsedovi vlády, že ten náš souhlas nemohou v příštím týdnu, pokud se na tom shodne náš výkonný výbor, očekávat," uvedl Filip.

Hamáček novinářům řekl, že ohledně nouzového stavu zatím dohoda není. "Pan Filip nás informoval, že nemá zatím hlasy KSČM na podporu prodloužení nouzového stavu. Očekávám, že se bude ještě jednat, budeme ještě jednat i s dalšími politickými stranami," uvedl. Neprodloužení nouzového stavu by považoval za katastrofu a "víceméně recept na kolaps zdravotnictví".

"Ochota k jednání byla, ale bez toho, abychom viděli realizaci uzavřených dohod, nemáme žádný důvod, abychom předkládali nové požadavky a věřili tomu, že budou splněny," dodal Filip.

Poslanec TOP 09 Vlastimil Válek na večerní tiskové konferenci uvedl, že on sám si dovede představit, že by prodloužení nouzového stavu podpořil. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) by ho ale musel přesvědčit, že prodloužení nouzového stavu využije ke zlepšení epidemické situace. Podle Válka totiž nouzový stav trvá několik měsíců, situace se ale znovu zhoršuje. Poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský poznamenal, že takzvaný Anticovid tým ODS, lidovců a TOP 09 bude o postoji k nouzovému stavu debatovat v pondělí.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Vojtěch Filip (KSČM) Andrej Babiš Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy