Kuba požaduje, aby byl centrální registr na očkování spojen s kraji

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) by mělo existovat úzké propojení mezi centrálním rezervačním očkovacím systémem na koronavirus a jednotlivými kraji. Bez užšího zapojení krajských samospráv systém nebude fungovat. Kuba to dnes řekl ČTK. Centrální databázi, do níž se mohou hlásit uchazeči o očkování na koronavirus z celé republiky, chce prosadit ministr zdravotnictví.

"Kraje si musí umět sáhnout do toho centrální registru na základě daných kritérií, a to přímo z konkrétního vakcinačního místa. Protože tam budou nejlépe vědět, jak vychází časovost očkování, kolik lidí denně se stihne naočkovat, kolik je tam vakcín. Protože když se to bude řídit centrálně, nebude to fungovat. Nevěřím tomu, že jeden centrální registr bude schopen přidělit konkrétní termín bez znalostí toho, jak to reálně v daném místě funguje," uvedl Kuba.

Zopakoval, že úspěšnost projektu očkování závisí na rychlosti celé operace a také na tom, aby byl systém pro lidi přehledný a snadný. "Vše by se mělo přizpůsobit podmínkám. Nemůžeme chtít po seniorovi nad 75 let, aby se nám elektronicky hlásil do registrace. Stejně tak nemůžeme požadovat po praktických lékařích, aby prováděli registrace za své pacienty. Tím by se všechno zpomalilo," uvedl Kuba.

Podle něj ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že on-line přihlášení do databáze bude jednoduché. Kuba ale míní, že pro některé seniory ve vyšším věku je elektronická cesta přesto nereálná. "Budeme se proto snažit v krajích zřídit call centra, abychom těm starším lidem pomohli," řekl jihočeský hejtman.

Související

Více souvisejících

Martin Kuba Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 23 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 30 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 1 hodinou

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zelenskyj: Ruská ofenzíva v Charkovské oblasti rozšiřuje frontovou linii. Nesmíme podlehnout

Ruská ofenzíva v Charkovské oblasti rozšiřuje frontovou linii na východě Ukrajiny. Uvedl to v neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který poukázal na probíhající boje ve více částech země. Informuje o tom agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy