Kulhánek v Londýně jednal s protějškem Raabem

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek dnes jednal v Londýně se svým britským protějškem Dominikem Raabem o vztazích obou zemí po vystoupení Británie z Evropské unie či o spolupráci v NATO. Kulhánek podle svého ministerstva přijel Raaba ujistit, že Británie je i po brexitu jedním z nejdůležitějších partnerů České republiky v zahraničí.

Raab na twitteru uvedl, že Česká republika je přirozeným partnerem Spojeného království.

Šéf české diplomacie podle sdělení Černínského paláce do Londýna přivezl i český pas britskému lordovi Alfredu Dubsovi, který se narodil v Praze a byl jedním z 669 převážně židovských dětí, které Nicholas Winton v roce 1939 zachránil z Československa před transportem do koncentračních táborů.

Valuable discussions with @JakubKulhanek in London today. The Czech Republic ?? is a natural partner to the UK and we look forward to doing more together to promote our shared values and counter hostile state actors. Vážíme si našeho spojenectví. pic.twitter.com/LjDFJt65ig

— Dominic Raab (@DominicRaab) July 19, 2021

Podle českého ministerstva zahraničí Kulhánek v Londýně zahájil "novou éru česko-britských vztahů po brexitu". S Raabem hovořil mimo jiné o spolupráci v oblasti bezpečnosti nebo vzdělávání a o vztazích Británie s Evropskou unií.

"Měli bychom pokračovat v rozvoji silných vazeb mezi EU a Spojeným královstvím a mezi našimi dvěma zeměmi, což je způsob zajištění míru a prosperity v Evropě i mimo ni," napsal Kulhánek na twitteru v angličtině.

Britský ministr zahraničí také na twitteru uvedl, že měl s Kulhánkem hodnotnou diskusi. "Česká republika je přirozeným partnerem Spojeného království a my se těšíme na další spolupráci při podpoře našich společných hodnot a obraně před nepřátelskými státními aktéry," napsal Raab a česky dodal: "Vážíme si našeho spojenectví."

"I s ohledem na historické kontakty nebo po silné podpoře Britů po Vrběticích je jasné, že Česko má za kanálem La Manche silného a stabilního partnera, na kterého se můžeme vždy spolehnout. Ostatně i v NATO zůstáváme s Británií na stejné palubě a potýkáme se s obdobnými výzvami. Naším úkolem je prohlubovat spolupráci na všech úrovních," řekl český ministr po jednání.

Ministři se podle české diplomacie dohodli na přípravě rámcové smlouvy o spolupráci a pravidelných konzultacích mezi oběma ministerstvy zahraničí. Hovořili také o připravované smlouvě o policejní spolupráci, která by umožnila snadnější výměnu informací a usnadnila boj s organizovaným zločinem. Ministr Kulhánek pozval svého kolegu na návštěvu České republiky, na okraj chystaného setkání ministrů zahraničí takzvané visegrádské čtyřky (V4; ČR, Slovensko, Maďarsko, Polsko) a Británie, uvedlo české ministerstvo zahraničí. "Jsem moc rád, že se britský ministr Raab hlásí ke svým českým kořenům, a proto jsem mu daroval knihu o Plzni, kde pobýval jeho otec," řekl Kulhánek. Raabův otec z Československa pocházel.

V Británii nyní žije přibližně 100.000 českých občanů, kteří se po brexitu musejí registrovat v systému pro občany EU, pokud chtějí v zemi setrvat. I proto byla v minulých měsících rozšířena konzulární služba a zastupitelský úřad v Londýně posílil své kapacity na výkon agendy sociálních věcí.

Související

NATO

Kulhánek by uvítal, kdyby nový šéf NATO pocházel z východního křídla

Bývalý ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) by považoval za dobré, kdyby nový generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) vzešel ze zemí východního křídla aliance. Řekl to v rozhovoru ČTK. Nynějšímu šéfovi NATO Jensi Stoltenbergovi skončí na konci září příštího roku mandát.

Více souvisejících

Jakub Kulhánek Dominic Raab

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy