Lidovecký poslanec Výborný je nakažený covidem-19

Bývalý předseda KDU-ČSL poslanec Marek Výborný onemocněl covidem-19. Na twitteru oznámil, že průběh onemocnění je u něj s drobnou rýmou a fakticky bezpříznakový. Kvůli nákaze se nezúčastní schůze dolní komory, která začne v úterý. Poslanci se mají sejít v polovičním počtu, chybět bude i další nakažený poslanec - Pirát František Navrkal a část jeho kolegů.

"Jsem v kontaktu s kolegy a od dneška na homeoffice. Bohužel z jednání Poslanecké sněmovny se musím omluvit. A velmi oceňuji profesionální a rychlý přístup hygieniků i Pardubické nemocnice," uvedl Výborný na sociálních sítích. Zatím neupřesnil, zda do karantény budou muset i někteří jeho straničtí kolegové.

Od minulého úterý Sněmovna zavedla povinnost nosit roušku nebo respirátor při všech akcích a ve všech veřejných prostorách budov dolní komory. Důvodem zpřísnění pravidel je rostoucí počet případů onemocnění covidem-19 zejména v Praze.

Bohužel jsem jedním z COVID+ v důsledku kontaktu s nakaženým. Průběh s drobnou rýmou fakticky bezpříznakový, jsem v kontaktu s kolegy a od dneška na home office.Bohužel z jednání PS se musím omluvit. A velmi oceňuji profesionální a rychlý přístup hygieniků i Pardubické nemocnice. pic.twitter.com/GbJBzvKPNt

— Marek Výborný (@MarekVyborny) September 14, 2020

Už od začátku měsíce platila ve Sněmovně povinnost zakrývání úst a nosu pro všechny návštěvníky a hosty včetně účastníků organizovaných prohlídek nebo na seminářích, pokud se na nich sešla více než stovka lidí. Roušku museli mít nasazenu také například pracovníci recepce, informačního centra či zaměstnanci Parlamentní knihovny a archivu při jednání s externími badateli.

V srpnu skončilo v karanténě 13 poslanců z vládních ANO a ČSSD. Hygienici jim ji nařídili v souvislosti s onemocněním Karly Šlechtové (za ANO) covidem-19. Karanténa zákonodárcům skončila začátkem září.

Související

Protest zemědělců v Praze

Zemědělci vysypali hnůj před úřad vlády. Policii došla trpělivost

Dnes brzy ráno dorazili zemědělci s traktory do Prahy, kdy jízdou kolem Letné a následnou demonstrací před Strakovou akademií chtěli vyjádřit svůj nesouhlas s tím, že vláda jejich problémy nepovažuje za prioritu. Policisté ale museli zasahovat před úřadem vlády, kde jeden ze zemědělců vysypal hnůj na vozovku a tramvajové koleje. Následně vyhlásili nulovou toleranci vůči protestujícím a kontrolují je za všechny přestupky.
Na traktorech se objevily nejrůznější slogany. Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Praha pod náporem zemědělců. Traktory na magistrále, Výborný v jámě lvové

Do Prahy dnes přijela vozidla, na které obyvatelé nejsou v ulicích hlavního města zvyklí. Kolaps v dopravě však kvůli traktorům nenastal, ačkoliv parkovaly například na magistrále. Zemědělci protestovali před budovou příslušného ministerstva a odpoledne také na Malostranském náměstí, kde musela zasahovat policie. Část účastníků se od akce v jejím průběhu distancovala. 

Více souvisejících

Marek Výborný (KDU-ČSL) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy