Maláčová: Vláda obnovila vyplácení příspěvku z Antiviru pro firmy

Firmy s omezením výroby a služeb kvůli epidemii budou moci zase čerpat příspěvky na náhrady mezd z Antiviru. Znovu budou dostávat 60 procent vyplacené náhrady mzdy do 29.000 korun, tedy příspěvek s označením B. Pobírat ho budou moci za období od 1. listopadu do konce února. Schválila to dnes vláda. Novinářům to po jednání kabinetu řekla ministryně práce v demisi Jana Maláčová (ČSSD).

Program má bránit propouštění. Podle analýzy ministerstva práce k 10. srpnu získalo z Antiviru podporu téměř 74.300 firem na výdělek či náhradu mzdy pro milion zaměstnanců. Výdaje dosáhly skoro 50,18 miliardy korun.

"Program velmi dobře zafungoval - zejména v minulém roce. Teď ho bohužel musíme aktivovat znovu. Je to za stejných podmínek, jak známe z minula," uvedla ministryně. Její úřad ze svého rozpočtu vyčlení 1,4 miliardy korun. Suma bude především z evropských peněz, dodala šéfka resortu práce.

Babišova vláda v demisi vyhlásila od 26. listopadu na 30 dní nouzový stav, platí některé zákazy a omezení. Podnikatelé si stěžují na pokles tržeb. Kabinet v demisi se minulý týden shodl na tom, že vedle dalších kompenzací obnoví i vyplácení příspěvku B z programu Antivirus. Tato podpora dorovnává při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin 60 procent náhrady mzdy do 29.000 korun. Dosud se z Antiviru vyplácí příspěvek A pro lidi v karanténě, který pokrývá firmám 80 procent náhrady mzdy do 39.000 korun. Dřív se poskytoval ještě příspěvek A+, kdy stát hradil celé mzdy s odvody do 50.000 korun v provozech, které vláda nařídila uzavřít.

Havlíček: Z COVID Nepokryté náklady stát poskytne pomoc až do 90 procent nákladů

Program COVID Nepokryté náklady bude podle ministra průmyslu a obchodu v demisi Karla Havlíčka (ANO) fungovat ve třech úrovních, kompenzace budou až do 90 procent nákladů. Domluvil se na tom s profesními svazy. Havlíček to napsal na twitteru.

Úprava podmínek dotačního titulu COVID Nepokryté náklady má podle Havlíčka reflektovat zrušení vánočních trhů. K tomu vláda přikročila ze dne na den. Ve čtvrtek oznámila, že od pátečních 18:00 platí pro adventní a vánoční trhy zákaz provozu. Výjimku mají prodejci stromků či chvojí a také ryb a výrobků z nich. Opatření se netýká pravidelně konaných farmářských trhů.

Dohoda s podnikateli. Nové plošné podmínky C-Nepokryté náklady, které reflektují zrušení adventních trhů:1. 30% poklesu tržeb, kompenzace 40% nákladů.2. 50% poklesu, 70% nákladů.3. Pro mikrofirmy do 10 zaměstnanců, při poklesu tržeb 80%, kompenzace 90% nákladů,a to od 1/7/21.

— Karel Havlíček (@KarelHavlicek_) November 29, 2021

Podnikatelům, kteří zaznamenají propad tržeb o 30 procent, stát podle Havlíčka přispěje na 40 procent nepokrytých nákladů. Tuto formu podpory vláda schválila na jednání minulé pondělí. Podnikatelé, kteří prokážou pokles tržeb o 50 procent, budou mít nárok na dotaci na 70 procent nákladů. Mikrofirmy do deseti zaměstnanců, kterým se tržby propadnou o 80 procent, budou moci čerpat kompenzace 90 procent nákladů, a to od 1. července letošního roku, uvedl Havlíček.

Vláda minulé pondělí také schválila obnovení programu COVID 2021. V rámci něj budou moci podnikatelé čerpat příspěvek 300 korun na zaměstnance a den omezení. Znovu začne fungovat také kompenzační bonus určený především pro živnostníky. Ti z něj budou moci získat podporu 1000 korun denně.

Zmíněné programy nebudou moci podnikatelé čerpat zároveň, vybrat si budou moci jednu konkrétní pomoc. Jednotlivé dotační tituly by ale měly být kombinovatelné s dnes schválenou pomocí prostřednictvím programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, konkrétně příspěvku B.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) Karel Havlíček

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy