Ministerstvo požádalo EK o posun termínu na odpověď o střetu zájmů Babiše

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) požádalo Evropskou komisi o odklad pro odpověď na závěrečnou auditní zprávu ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Lhůtu chce posunout o dva měsíce na začátek června. Důvodem je současná krizová situace kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Dnes to uvedl to server iRozhlas.cz.

"Důvodem je současná situace, v jejímž důsledku jak české, tak evropské orgány prioritně usilují o rychlou úpravu podmínek využívání fondů Evropské unie jako pomoci ekonomických dopadů pandemie," sdělil serveru mluvčí MMR Vilém Frček.

Zároveň uvedl, že na odpovědi pro Brusel se nadále pracuje. "Všechny dotčené orgány na reakci pracují i za nynějších ztížených podmínek, je však třeba zajistit, aby všichni dotčení měli časový prostor se agendě věnovat naplno," doplnil Frček.

Evropská komise předala stálému zastoupení ČR při Evropské unii český překlad auditu týkajícího se dotací ze strukturálních fondů pro Agrofert na začátku února. Tehdy začala dvouměsíční lhůta, kdy se Česko může ke zprávě vyjádřit. Originál textu, podle něhož je premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů, dorazil do Česka již na konci listopadu.

Zpráva auditorů konstatovala, že Babiš má přímý i nepřímý vliv na svěřenské fondy, do kterých vložil svou firmu Agrofert. Zájem na hospodářském úspěchu Agrofertu zároveň podle auditorů ovlivnil nestrannost Babišova rozhodování, protože z titulu svých politických funkcí rozhodoval o záležitostech týkajících se unijních fondů. Česko by podle zprávy mělo na dotacích přijít o několik stovek milionů korun. Babiš střet zájmů dlouhodobě odmítá.

Související

Bydlení, ilustrační foto

V Česku přibývá neobydlených bytů, zjistilo MMR. Jsou jich stovky tisíc

Od roku 2011 se počet dlouhodobě neobydlených bytů v bytových domech v Česku zvýšil o zhruba 40 % na 200 tisíc. Vyplývá to z nové studie Ministerstva pro místní rozvoj. Mezi důvody je také nevyhovující technický stav nemovitostí, resort proto zajistil z evropských zdrojů přes 8 miliard korun, které bude možné využít i na rekonstrukce. Prázdné byty má skrze pozitivní motivaci pomoci vrátit na trh také navrhovaný zákon o podpoře v bydlení.

Více souvisejících

Ministerstvo pro místní rozvoj evropská komise Andrej Babiš

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy