Ministerstvo zdravotnictví zaplatilo za právníky v kauze Diag Human 15 milionů

Za zastupování v kauze Diag Human zaplatilo ministerstvo zdravotnictví v druhé polovině loňského roku přes devět milionů korun. Ve sporu s firmou Diag Human úřadu i nadále radila advokátní kancelář Bělina & Partners AK s.r.o, vyplývá z údajů, které dnes ministerstvo zveřejnilo na svém webu.

Výše částky za právníky je podle mluvčí ministerstva Gabriely Štěpanyové dána nárůstem aktivity Diag Human v zahraničí a nutností hradit právní zástupce specializované na příslušné jurisdikce. Sdělila to dnes ČTK. Za první pololetí úřad firmě zaplatil podle dřívějších informací necelých šest milionů korun, celkem tak právní služby stály asi 15 milionů. Za právní služby v kauze Diag Human platilo loni v druhém pololetí i ministerstvo financí, které právníkům podle zveřejněného seznamu zaplatilo 27,2 milionu korun.

Diag Human se s Českem řadu let pře kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Stát od poloviny roku 2013 tvrdí, že arbitráž o miliardy korun definitivně vyhrál. Trojice rozhodců vydala usnesení, kterým arbitráž zastavila. Usnesení odůvodnila tak, že věc už byla rozhodnuta v roce 2002, kdy stát firmě vyplatil 326 milionů za poškození dobrého jména, takže všechna následující rozhodnutí ve věci nemají právní účinky. Diag Human se dále v několika zemích soudí s Českem o náhradu za údajně ušlý zisk. Po ČR požaduje 14,5 miliardy korun. Na počátku února vydala firma zprávu, podle které soudy v Rakousku a Německu uznaly její nároky. Podobně podle firmy už dříve rozhodly Belgie a Lucembursko.

Štěpanyová v únoru ČTK sdělila, že se Diag Human snaží obejít dřívější rozhodnutí soudů. "Ministerstvo zdravotnictví dělá dlouhodobě maximum pro ochranu majetku ČR v tomto sporu a je úspěšné. V pěti státech již ČR spor vyhrála," uvedla dnes.

Ministerstvo zdravotnictví dnes podle zákona zveřejnilo seznam poradců, poradních orgánů či advokátů, za jejichž služby ve druhém pololetí loni platilo. Vyplývá z něj, že přímo ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi radili tři poradci, a to v oblasti zahraniční spolupráce Tomáš Pala, ohledně vědy, výzkumu a vzdělávání Štěpán Svačina a v oblasti zdravotní péče Josef Vymazal. Za hodinu konzultací shodně dostávali 250 korun a úřad jim celkově dohromady vyplatil 165.000 korun. Svačina je předsedou České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Pala se ve společnosti Govin Group věnuje podpoře obchodu s asijských regionem. Vymazal je členem správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). V době, kdy ministerstvo hledalo nového ředitele Nemocnice Na Homolce, byl pověřený jejím řízením.

Ministerstvo také za posledních loňských šest měsíců zaplatilo asi 540.000 korun advokátní kanceláři Havel & Partners s.r.o za poradenství ve věcech veřejné podpory, přes 280.000 za konzultační služby v souvislosti se Strategickým rámcem Zdraví 2030 nebo asi 354.000 korun Českému vysokému učení technickému za odhad ceny zakázky na provoz letecké záchranné služby.

Související

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 
Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Více souvisejících

ministerstvo zdravotnictví diag human

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy