Ministr Válek ukončí podnikání ve firmě, která školí lékaře

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ukončí podnikání ve firmě, která pořádá školení pro lékaře. Jde o podnikatelskou činnost neslučitelnou s funkcí ministra, věc ministr vyřeší v zákonné lhůtě 30 dnů, řekl Deníku N. Válek je jediným společníkem a jednatelem firmy Avtokrat Consult.

"Avtokrat pořádá kurzy pro lékaře, především radiology, a to jak z České republiky, tak ze Slovenska. Jsou to přibližně dva kurzy za rok. Principiálně jsou určeny pro mladé lékaře. Na těchto kurzech přednáším já a také moji kolegové," popsal ministr činnost firmy. Jde podle něj primárně o vzdělávací akce, všechny přednášky jsou proto veřejné.

Podnikatelskou činnost členům vlády zakazuje zákon o střetu zájmů. "Dle informací ministerstva spravedlnosti je bohužel tato činnost s výkonem funkce ministra neslučitelná. Veškeré činnosti, které budou neslučitelné, samozřejmě bez zbytečného odkladu ukončím. Dle zákona na to mám 30 dnů ode dne zahájení výkonu funkce. Tento termín dodržím," doplnil Válek.

Podle registru smluv pořádala firma Avtokrat Consult kurzy v prostorách zámku v Lednici, který spravuje sdružení Multifunkční centrum zámek Lednice, píše server. Válek uvedl, že se každoročně jedná o standardní pronájem prostor kongresového centra po dobu konání akce. "Kurzy většinou netrvají déle než tři dny, a to o prodlouženém víkendu - začíná se v pátek a končí v neděli po poledni," cituje Válka Deník N.

Podnikání kvůli vstupu do vlády Petra Fialy (ODS) ukončil také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Zbavil se svých podílů ve společnosti Prime Fund, koupil je od něj zakladatel fondu Jan Svoboda, napsal dnes server Hospodářských novin.

Související

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Více souvisejících

Vlastimil Válek (TOP 09)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy