Mynář neusiluje o bezpečnostní prověrku. Dle svých slov ji nepotřebuje

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář neusiluje o získání bezpečnostní prověrky. Zdůvodňuje to tím, že mu zákon neukládá, aby ji měl. Dnes to řekl poslancům ze sněmovního rozpočtového výboru při projednávání loňského hospodaření Kanceláře prezidenta republiky. Mynář před několika lety prověrku nezískal. Podal kvůli tomu i správní žalobu na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), kterou ale posléze stáhl.

Dotaz na Mynářovu bezpečnostní prověrku ve výboru vznesl poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. "Žádný zákon mi neříká, že mám mít prověrku. To znamená, že já se o žádnou prověrku neucházím," odpověděl Mynář.

Mynář v minulosti podal na NBÚ správní žalobu, kterou se bránil proti tomu, že mu úřad nepřiznal prověrku na stupeň přísně tajné, počátkem roku 2016. V žalobě napadal proceduru vyřízení jeho věci a důvody, pro které úřad prověrku neudělil.

Zákon povinnost bezpečnostní prověrky pro hradního kancléře neřeší. Změnit to chtěli poslanci Starostů a nezávislých (STAN), Sněmovna ale jejich novelu předloni odmítla. Absence bezpečnostní prověrky vyššího stupně podle odborníků nejvyššímu hradnímu úředníkovi komplikuje práci. Nesmí se seznamovat s utajenými skutečnostmi, nemůže proto prezidenta doprovázet například na jednání NATO.

Podle vyjádření prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka z loňského ledna potvrdil NBÚ, že to, jak je v prezidentské kanceláři nastaven způsob a úroveň bezpečnostních prověrek, je podle zákona a dodržuje veškerá pravidla pro nakládání s utajovanými informacemi.

Zeman v roce 2013 půl roku po nástupu do funkce prezidenta řekl, že je Mynářovou povinností o prověrku požádat. "Jinak mu hrozí ztráta místa kancléře. Buď ji dostane a zůstane kancléřem, nebo si budu muset shánět kancléře jiného," uvedl. Mynář o prověrku na stupeň přísně tajné požádal koncem roku, kvůli průtahům s dodáním potřebných materiálů ale podle médií začalo prověřování až skoro rok poté.

Po informacích ze září 2015, že NBÚ prověrku odmítl udělit, Zeman řekl, že pokud Mynář neuspěje s odvoláním, zbaví jej funkce. V březnu 2017 však prezident uvedl, že pokud Mynář bude dobře vykonávat svou práci a kvůli pomalým soudům nebude rozhodnuto o jeho odvolání, nevidí důvod, aby z funkce odcházel. Loni v lednu Mynář správní žalobu stáhl, krok zdůvodnil obavou o spravedlnost procesu. Hrad tehdy oznámil, že pro výkon jeho funkce je plně dostačující současná prověrka na stupeň vyhrazené.

Související

Vratislav Mynář

Policie navrhla obžalovat bývalého kancléře Mynáře kvůli dotaci na penzion

Policie navrhla obžalovat někdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Případ se týká několikamilionové dotace pro firmu Clever Management, která ji získala před třinácti lety, ale loni ji vrátila. Mynář čelí stíhání z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů EU, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

Vratislav Mynář bezpečnostní prověrka prezident čr NBÚ (Národní bezpečnostní úřad) Praha Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

USA oznámily obří balík sankcí proti Rusku a zemím, které pomáhají jejich vojenskému průmyslu. Včetně Slovenska

Jedna z největších ruských leteckých společností Poběda (Pobyeda) se také stala terčem amerických protiruských sankcí.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy