Klaus ml.: Na to nemáte právo! Naštval se na Mináře a jeho spolek

Češi si ve středu 21. srpna připomínali události let 1968 a 1969. Oběti demonstrací z roku 1969 si na Václavském náměstí připomněli i účastníci akce pořádané iniciativou Milion chvilek pro demokracii. To se ale příliš nezamlouvá poslanci Václavu Klausovi mladšímu.

Podle nejnovějších historických údajů v roce 1968 zemřelo v Československu při demonstracích 137 lidí. Při protestech o rok později jich zahynulo sedm, zabili je příslušníci Veřejné bezpečnosti a Lidových milic. Právě na tyto oběti se na mnoha akcích vzpomínalo.

Prahou ve středu mimo prošly tisíce lidí k připomínce obětí 21. srpna 1969. Podle pořadatelů ze spolku Milion chvilek pro demokracii jich bylo zhruba 10 tisíc. U sídla KSČM nechali rakev se jmény pěti zastřelených a jejich siluety namalované na zemi. Na Hrad pak donesli Ústavu ČR, kterou podle nich prezident porušuje.

Jenže právě to kritizuje poslanec a zakladatel Trikolory Václav Klaus mladší. „Včera uplynulo 50 let od krvavého potlačení demonstrací v Praze, Brně, Liberci ... Stejně tragické datum jako srpen 1968, protože v roce 1969 zasahovali Češi proti Čechům,“ připomněl na facebooku s tím, že právě tato data patří k nejtragičtějším dnům v historii naší země. Proto prý jeho Hnutí Trikolóra zásadně odmítá zpolitizování vzpomínkových shromáždění.

Navezl se také do spolku Milion chvilek. „Žádný politický ani nepolitický subjekt nemá právo uzurpovat si tato tragická výročí pro sebe a zneužívat je pro dosažení svých aktuálních cílů. Vzhledem k tehdejším obětem je něco takového minimálně neetické,“ zlobí se Klaus mladší.

Související

Václav Klaus ml.

Klaus mladší rezignoval na předsedu Trikolóry, strana má dočasné vedení

Václav Klaus mladší se dnes na mimořádném předsednictvu hnutí Trikolóra vzdal postu předsedy strany. Hnutí do voleb povede jeho první místopředsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková. Zástupci Trikolóry to dnes uvedli na tiskové konferenci. Klaus své rozhodnutí odejít z čela strany i z politiky obecně oznámil na sociálních sítích.
Václav Klaus ml.

Václav Klaus mladší nebude kandidovat ve sněmovních volbách

Poslanec a předseda Trikolóry Václav Klaus mladší nepovede hnutí, které založil, do sněmovních voleb, nebude ani kandidovat a ukončí veřejné aktivity. Uvedl to na facebooku a potvrdil ČTK. Chce svolat sněm strany, aby se mohl formálně vzdát funkce předsedy strany. Důvody odchodu z veřejného dění označil z drtivé většiny za osobní.

Více souvisejících

Václav Klaus ml. Milion chvilek pro demokracii demonstrace za oběti srpna 1969 Srpen 1968 1968

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy