Nelogický amatérismus. Politologové kritizují Hamáčka za výměnu ministra

Politologové kritizují předsedu sociální demokracie Jana Hamáčka za okolnosti výměny ministra zahraničí. Jeho konání, kdy nemá předjednanou náhradu za odvolaného Tomáše Petříčka (ČSSD), označují za nelogické a za amatérismus. Řekli to dnes ČTK.

Politolog Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu v Praze označil počínání Hamáčka po znovuzvolení předsedou ČSSD za neprůhledné a nesrozumitelné. Měl by se podle něj snažit sociální demokracii udržet co nejvíce jednotnou, protože se jí ve volbách může hodit každý hlas, který kterýkoli člen může sehnat. A když se vydal cestou rázných personálních kroků, měl by mít celou záležitost dopředu předjednanou.

"To, že se tady improvizuje a celé to působí jako velice špatně zinscenovaná hra, tak myslím, že to jenom přispívá k tomu, že sociální demokracie je opět naprosto nesrozumitelná, a to asi možná i pro své skalní příznivce," poznamenal. V situaci, ve které sociální demokracie je, to označil za naprosto neuvěřitelné. "Musím říct, že bych takovou míru amatérismu nečekal," podotkl.

Hamáček by chtěl mít ministrem zahraničí současného ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který si chce ale případný přestup rozmyslet. Řekl, že se mu do Černínského paláce nechce, ministerstvo podle něj bylo "vykucháno" a silné kompetence přešly jinam.

"Těžko říct, jestli je to nějaký politický testament Lubomíra Zaorálka, jestli už vidí, že v této sociální demokracii nemá dál místo a snaží se po sobě zanechat obraz někoho, kdo o tom přemýšlel v širších souvislostech, nebo to bylo jenom momentální hnutí mysli v okamžiku, kdy se ty vnitrostranické rozpory natolik vyhrotily, že Zaorálkovi ujely nervy," poznamenal Mrklas.

Podle politologa Tomáše Lebedy z Univerzity Palackého je Zaorálek politik, který už něco vykonal a nemusí si "na stará kolena ničit reputaci" tím, že se stane součástí ne úplně hezké hry.

K současné situaci kolem výměny ministra zahraničí podle Lebedy nemělo dojít. Odpovědnost má podle něj Hamáček, který odvolání navrhl, a měl tedy zajistit náhradu ministra. Česko tak uvedl do situace, kdy nemá šéfa diplomacie. "A to zcela bez důvodu, protože ten důvod, který Hamáček řekl, nebyl spojen s výkonem funkce ministra zahraničních věcí, ale byl vnitrostranický," poznamenal. Podotkl, že v kultivované společnosti je běžné, že politici své oponenty snesou a spolupracují spolu ve vládě.

Lebeda považuje Hamáčkovy kroky za nelogické z pohledu vnitrostranického, vládního i zájmů státu. "Musím říct, že jsem vůbec nepozoruměl, proč se to udělalo, a když už se to udělalo, proč se to udělalo tak špatným způsobem," řekl.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček zahraničí

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy