Novela zákona o státním zastupitelství bude mít podle Blažka širší podporu

Pro novelu zákona o státním zastupitelství budou ve Sněmovně podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) hlasovat nejen poslanci vládní pětikoalice. O dlouhá léta diskutované změně, kterou chce vláda Spolu a PirSTAN prosadit ještě v letošním roce, jednal se zástupci opozičních hnutí ANO a SPD.

Pro zavedení funkčního období státních zástupců a další změny bude podle Blažka "komplexní Sněmovna". Uvedl to v dnešním pořadu Partie televize Prima CNN.

Funkční období státních zástupců plánuje Blažek stanovit na sedm let. "Uvažujeme jako u soudců, nevím jak u vrchního státního zástupce, to ať rozhodne Sněmovna," uvedl.

Podle exministryně vlády hnutí ANO a ČSSD Marie Benešové není úplně podstatné, jak dlouhé bude funkční období, novela by hlavně měla dát jasná pravidla pro odvolání státních zástupců. Shodla se na tom s Blažkem, podle kterého není možné, aby státní zástupci měli "své jisté na dvacet let". Možnost odvolání podle něj má dát kárné řízení s jasnými pravidly. Benešová očekává nesouhlas státních zástupců s tím, kdo má být ve výběrové komisi pro stanovení vedoucích státních zástupců, jako tomu bylo v minulých pokusech o prosazení změny. Ministr, který nese odpovědnost, by podle Benešové měl mít vliv na to, kdo bude do vedení státních zastupitelství jmenován. Očekává v této věci bitvu.

Novela zákona o státním zastupitelství má zavést funkční období vedoucích státních zástupců, pravidla pro jejich transparentní výběr i podmínky jejich odvolání, včetně zpřesnění podmínek pro odvolání nejvyššího státního zástupce.

Blažek s Benešovou v pořadu práci některých státních zástupců kritizovali. Blažek poukázal hlavně na úniky z přípravných řízení do médií, v některých případech řízené, a to z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Podle Benešové má stejný problém i Praha. Blažek chce nad státními zástupci nastavit supervizi tak, "aby všichni plnili, co je v zákonech". Měli by mít podle něj i odvahu přes informace v médiích některá řízení nezahajovat, pokud k tomu nejsou důkazy.

V souvislosti s kauzou nákupu armádních letounů CASA, kdy stíhání bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) i jejího podřízeného Jiřího Staňka definitivně končí až po deseti letech, uvedl, že se někdy v řízeních nehledí na člověka. Je trápen deset let kvůli tomu, abychom věděli, jak máme postupovat, uvedl. Blažek v tomto případu chystá omluvu. Přál by si, aby se raději omluvili a nesli odpovědnost ti, kteří stíhali a soudili.

Případ, ve kterém byli Parkanová a bývalý šéf ministerské sekce vyzbrojování Staněk obviněni ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku, se týká nákupu transportních letounů CASA C-295 pro české vojenské letectvo. Bývalá politička a její podřízený podle pravomocně zamítnuté obžaloby měli státu způsobit škodu 818,8 milionu korun (později byla částka snížena na 777 milionů). Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž před týdnem rozhodl nepodat dovolání v této kauze, stíhání Parkanové i Staňka tak definitivně skončilo. Parkanová i Staněk mohou po státu žádat odškodné za nezákonné stíhání. Parkanová ČTK bez dalších podrobností řekla, že vedle odškodného se bude domáhat omluvy.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Ne znamená ne. Sněmovna schválila redefinici znásilnění

Poslanecká sněmovna ve středu schválila redefinici znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Vládní novela, na které panuje shoda mezi koalicí a opozicí, upraví také pohled na sexuální praktiky s dětmi do 12 let, které by vždy měly být považovány za znásilnění či sexuální útok. Předlohu musí ještě posoudit Senát. 
Pavel Blažek

Blažek podal stížnost v kauze Aničky. Za znásilnění nezletilé padla podmínka

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se rozhodl podat stížnost pro porušení zákona v případu poškozené Aničky pro porušení zákona. Posouzení stížnosti Nejvyšším soudem bude mít dopad na další rozhodovací praxi trestních soudů v Česku, zmínilo ministerstvo. Kauza otřásla Českem, protože za znásilňování nezletilé dívky padl podmíněný trest.

Více souvisejících

Pavel Blažek státní zástupci Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 48 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy