Novým hejtmanem Zlínského kraje je Radim Holiš z ANO

Novým hejtmanem Zlínského kraje dnes zastupitelé na svém ustavujícím zasedání zvolili krajského volebního lídra hnutí ANO a starostu Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku Radima Holiše. V čele hejtmanství nahradil Jiřího Čunka z KDU-ČSL. Lidovci po říjnových volbách zamířili do opozice. Zlínský kraj v následujících čtyřech letech povede koalice ANO, Pirátů, ODS a ČSSD. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 24 hlasů.

Pro Holiše hlasovalo 28 z 44 přítomných zastupitelů. "Náš Zlínský kraj je specifický, má čtyři okresy, které jsou každý jiný. O to těžší je pro každého hejtmana dát tyto čtyři okresy dohromady. Pro mě to bude výzva, pro naši novou radu, naše kolegy ze zastupitelstva, rovněž," řekl zastupitelům Holiš. Uvedl také, že v řádu měsíců opustí post starosty v Rožnově pod Radhoštěm, aby se zbavil souběhu funkcí.

Nové vedení hejtmanství se podle Holiše bude muset okamžitě začít vypořádávat se současnou epidemií koronaviru. "Když si můžeme dovolit platit reklamu na novou nemocnici, tak určitě máme dost peněz na to, abychom zaplatili mladé študáky v nemocnicích, mladé studenty na call centru," uvedl Holiš. Řekl, že covid-19 před časem sám měl. Základní koncept programového prohlášení by mohlo vedení kraje podle Holiše představit za dva až tři měsíce.

První náměstkyní hejtmana zvolili krajští zastupitelé Hanu Ančincovou (Piráti). Druhým náměstkem bude Radek Doležel (ANO), třetím náměstkem Lubomír Traub (ODS). Křeslo čtvrté náměstkyně obsadí Olga Sehnalová (za ČSSD), pátým náměstkem je David Vychytil (ANO). V minulých čtyřech letech měl Zlínský kraj pouze tři náměstky hejtmana. V radě zasednou i Zuzana Fišerová (Piráti), Zbyněk Fojtíček (ODS) a jako neuvolněný radní Jiří Jaroš (Piráti).

Třem výborům budou předsedat zástupci Pirátů, třem ODS, dvěma ANO a dvěma ČSSD. Předsedkyní kontrolního výboru dnes zastupitelé zvolili Michaelu Blahovou z KDU-ČSL. Zatímco dosud byli všichni předsedové výborů neuvolnění, nově jsou tři z nich uvolnění, což Čunek kritizoval. "Zřizování takovýchto funkcí je despotismus a je to jiná forma korupce," řekl Čunek.

Uvolněným předsedům výborů náleží odměna přes 90.000 korun měsíčně. Předsedkyně sociálního výboru Alena Gajdůšková (ČSSD) řekla, že jelikož je poslankyní, bude její odměna jen čtyřicetiprocentní. Hejtman Holiš upozornil, že krajské zastupitelstvo naopak ušetří díky tomu, že bude mít 11 výborů, dosud jich bylo 13. Koalice zrušila výbor výstavby nové Baťovy nemocnice a výbor vnějších vztahů. Počet členů jednotlivých výborů klesne z 11 lidí na devět. "Budeme skládat účet až po tom, co kolegové něco udělají," uvedl Holiš.

Kvůli epidemii koronaviru hejtmanství předpokládalo, že bude na zasedání část zastupitelů chybět a zúčastní se ho pomocí videokonference. Z osobní účasti na jednání se však omluvil pouze lidovecký zastupitel Pavel Botek. Lidé přítomní v zasedací místnosti krajského úřadu mají nasazené roušky nebo respirátory, aby snížili riziko případného přenosu nákazy. Na stolech jsou rozmístěné nádoby s dezinfekcí. Veřejnost může jednání sledovat v takzvané expozici krajského úřadu nebo v kavárně vedle zasedací místnosti, kde běží obrazový a zvukový přenos ze zastupitelstva. Zasedání lze sledovat i na internetu.

V minulém volebním období tvořili koalici ve Zlínském kraji lidovci, ANO, STAN a ODS. Kvůli chystané výstavbě krajské nemocnice ve Zlíně však byla ke konci volebního období koalice rozštěpená. Právě názor na nemocnici, jejíž vznik v květnu schválilo krajské zastupitelstvo, je stěžejním tématem, které ANO, Piráty, ODS a ČSSD ve Zlínském kraji spojuje. Za současných podmínek ji odmítají.

 

Související

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 
Agenti GRU zodpovědní za výbuchy ve Vrběticích na Zlínsku.

Policie odložila případ Vrbětice. Smrtící exploze způsobili agenti ruské GRU

Policie odložila případ výbuchů muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, k nimž došlo v druhé polovině roku 2014. Exploze připravily o život dva české občany a způsobily škodu přes miliardu korun. Podle policie se podařilo prokázat podíl ruské vojenské rozvědky na způsobení výbuchů, přičemž jde o součást jejího dlouhodobého diverzního působení mimo území Ruska.

Více souvisejících

Zlínský kraj Radim Holiš (ANO)

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

Policie obvinila řidiče kamionu kvůli tragické sobotní nehodě na D1

Policie obvinila řidiče kamionu ze zavinění sobotní tragické nehody na dálnici D1. Muži hrozí v případě odsouzení až šestiletý trest odnětí svobody. Ve směru do Polska se včera srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy