NSS odmítl či zamítl i zbývající volební stížnosti

Nejvyšší správní soud (NSS) dnes odmítl či zamítl i všechny zbývající volební stížnosti. Složení Poslanecké sněmovny, která se má sejít v pondělí na své ustavující schůzi, tak nedoznalo žádných změn. Na webu soudu o tom dnes informoval předseda volebního senátu Tomáš Langášek.

NSS letos obdržel přibližně trojnásobek volebních stížností oproti minulosti. Celkem jich bylo 210, krom toho dalších 22 bylo opožděných. Nevyhověl žádnému z návrhů. Dnes mu zbývalo dokončit ještě posuzování posledních nejzávažnějších volebních stížností.

Šlo například o podnět Zdeňka Černého, který měl kandidovat na 16. místě koalice Spolu v Jihomoravském kraji. Na poslední chvíli byl ale z kandidátky stažen. Nebo o návrh podaný Piráty a STAN, kteří se domáhali vyslovení neplatnosti zvolení poslanců Ondřeje Babky (ANO) v Jihočeském kraji, Karly Maříkové (SPD) v Karlovarském kraji a Jaroslava Dvořáka (SPD) ve Zlínském kraji.

Související

Václav Klaus

Klaus definitivně bez pokuty za projev bez roušky. NSS potvrdil její zrušení

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil zrušení pokuty pro bývalého prezidenta Václava Klause za projev bez roušky v době pandemie covidu-19, zamítl kasační stížnost ministerstva zdravotnictví proti zrušujícímu rozsudku pražského městského soudu. Ministerstvo také musí Klausovi zaplatit náhradu nákladů řízení o kasační stížnosti, jde zhruba o 4100 korun. ČTK to zjistila z úřední desky NSS. Bývalý prezident dnes v reakci na rozhodnutí NSS pro ČTK uvedl, že vyhrál rozum nad snahou státu diktovat lidské životy.

Více souvisejících

Nejvyšší správní soud volby 2021

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 42 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gerhskovich zůstává ve vazbě. Rusové ho hodlají soudit kvůli údajné špionáži

Pobyt Evana Gershkoviche, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, ve vazbě bude pokračovat. Moskevský soud v úterý odmítl jejich odvolání. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy