Nějaké restrikce až do Vánoc, řekl Babiš. Bude se řešit prodloužení nouzového stavu

Předseda Sněmovny Vondráček (ANO) očekává, že vládní žádost o prodloužení nouzového stavu se bude Sněmovna zabývat ve čtvrtek od ranních hodin. Řekl to v dnešních Otázkách Václava Moravce v České televizi. Vláda se má návrhem na prodloužení nouzového stavu kvůli pandemii koronaviru zabývat v pondělí.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný řekl ve čtvrtek, že navrhne prodloužit nouzový stav o 30 dní, tedy do 20. prosince.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes ČT řekl, že vláda o třicetidenní prodloužení nouzové stavu poslance v pondělí požádá. Současně doplnil, že do Vánoc budou muset v Česku nějaká protikoronavirová opatření platit.

"Vláda zasedá v pondělí. Ale já předpokládám, že mi to pošle. A já pak jako předseda rozhodnu, že o nouzovém stavu začneme (jednat) v osm ráno ve čtvrtek," řekl Vondráček. Poznamenal, že schůze zatím svolána není, ale že s ní najisto počítá.

Předseda poslaneckého klubu opozičního hnutí SPD Radim Fiala řekl, že jeho poslanci prodloužení o 30 dní nepodpoří. Přijdou s alternativou nejvýše jednoho týdne, uvedl. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek řekl, že jeho poslanecký klub se o tom musí ještě poradit. "Týden se mi zdá možná zbytečně málo, poznamenal Vondráček. Očekává, že konečné rozhodnutí Sněmovny bude výsledkem kompromisu.

"Myslím si, že za tohoto stavu, kdy nouzový stav potřebujeme jako právní rámec toho všeho, se nemůže stát, že by neprošel. To by nebylo nic," varoval Vondráček. To, že vláda řeší opatření nouzovým stavem, je podle něj pro opozici luxusní, protože se to řeší ve Sněmovně a opozice má prostor se k tomu vyjádřit.

Na příští týden je ve Sněmovně svoláno již pět mimořádných schůzí, tedy schůzí svolaných na základě žádosti dostatečného množství poslanců. Schůze k nouzovému stavu by byla šestou. V rámci již svolaných schůzí mají poslanci schvalovat například daňový balíček a s ním i návrh na zrušení superhrubé mzdy nebo návrh zákona o evidenci skutečných majitelů.

"Určitě budou další mimořádné schůze, protože my už nejsme schopni pracovat jinak," řekl Vondráček. Množství mimořádných schůzí je podle něj dané tím, že poslanci jsou ve Sněmovně víc a víc tam pracují. Michálek řekl, že co se na zákonech neodpracuje nyní, tak vzhledem k blížícím se volbám takzvaně spadne pod stůl.

Související

Radek Vondráček a Alena Schillerová (ANO)

ANO se obrací na Ústavní soud kvůli Lex Babiš II. Koalice prý porušila, co mohla

Hnutí ANO v pátek podalo ústavní stížnost, v níž žádá zrušení části zpřísněného zákona o střetu zájmů známého jako Lex Babiš II. Nejsilnější opoziční subjekt se domnívá, že je protiústavní a porušuje principy Listy základních práv a svobod týkající se například vlastnického práva. Návrh podepsalo 70 poslanců ANO, výjimkou byl expremiér Andrej Babiš.

Více souvisejících

Radek Vondráček (ANO) nouzový stav Poslanecká sněmovna Radim Fiala /SPD/ Andrej Babiš Jakub Michálek (Pirátská strana)

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy