Obecní volby nejsou podle premiéra Fialy referendem o vládě

Obecní volby nejsou podle premiéra Petra Fialy (ODS) referendem o vládě, jak tvrdí opozice. Fiala to řekl dnes na návštěvě v Ústí nad Labem. Tématem voleb by mělo být podle premiéra zabránění nástupu populismu a hledání racionálních politiků, schopných pracovat pro obec.

Komunální a senátní volby, které se uskuteční tento týden, označil za referendum o Fialově vládě například bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Vláda je podle něj nekompetentní, neakční a nereaguje na rostoucí inflaci.

"Zaznamenal jsem, že se opozice snaží komunální volby změnit v referendum o vládě. Pokud to tak je, tak by spíš lidé, kteří jdou k volbám, měli přemýšlet nad tím, aby volili lidi, kteří jsou schopni něco pro obec udělat, kteří jsou garancí rozumné racionální politiky," uvedl dnes premiér Fiala.

Expremiér Babiš 5. září při zahájení horké fáze volební kampaně ANO vyzval lidi, aby nevolili kandidáty vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), Pirátů a STAN. Také předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura řekl minulý týden v rozhovoru pro ČTK, že volby podle něj budou referendem o vládě. Občané, s nimiž se potkává, podle Okamury kabinet kritizují za neřešení drahých energií nebo za korupci.

"Pokud to má být referendum o vládě, tak to není jenom o naší vládě, ale o vládě, která tu byla předtím. Která přivedla naši zemi do velkých problémů, ať je to zadlužování, inflace, nezabezpečení v oblasti energií," uvedl dnes ke kritice ze strany sněmovní opozice Fiala. "Prostě ten populismus, který sloužil jednomu hnutí, jednomu člověku - to tady nemůžeme, nechceme mít," dodal.

Pokud by volby měly mít podle premiéra Fialy nějaké společné téma, tak je to zabránění nástupu populismu a extremismu ve městech a vesnicích. "Abychom tam měli lidi, kteří dělají dobrou politiku pro občany," doplnil Fiala.

Volby do třetiny Senátu a komunálních zastupitelstev se konají 23. a 24. září. Ve hře zhruba o 62.000 křesel obecních zastupitelů bylo k pondělí podle volebního webu přes 195.000 uchazečů. V souboji o Senát je 178 kandidátů. V průměru to je šest až sedm kandidátů na každý z 27 obvodů, kde se nyní bude o senátorech rozhodovat.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

O sobotní komunální volby byl zájem, k urnám přišlo 70 procent voličů

K sobotním komunálním volbám, které se uskutečnily ve 33 obcích v Čechách a na Moravě, přišlo v průměru 70 procent voličů. Téměř stoprocentní byla jejich účast v Hradišti na Rokycansku, kde z 37 voličů nepřišel hlasovat pouze jeden. Naopak nejnižší účast byla ve Lhánicích na Třebíčsku, kde odvolilo 46,88 procenta ze 128 voličů, oznámil dnes mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar. Loni v září v celorepublikových obecních volbách dosáhla průměrná účast 46 procent
Češi hlasují v komunálních volbách

Lidé si dnes v některých obcích volí zastupitelstva, hlasovalo až 70 procent lidí

V některých obcích, v kterých si dnes lidé vybírají nová zastupitelstva, už volební účast dosáhla 70 procent. Vyplývá to ze zjištění zpravodajů ČTK. V obci Křenovice na Písecku odvolilo před 17:00 zhruba 75 procent ze 150 oprávněných voličů, v Senince na Vsetínsku a Horní Myslové na Jihlavsku odevzdalo svůj hlas kolem 70 procent lidí. Nové zastupitele mohou lidé vybírat až do dnešních 22:00, výsledky poté budou zveřejněny na volebním webu.

Více souvisejících

Komunální volby Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila

V noci na čtvrtek ukrajinská armáda zneškodnila 26 dronů, které útočily na pozice ruských sil. Uvedl to podle serveru Ukrajinska pravda velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy