ODS se dere k moci v Praze? Chce jednat s TOP 09 o spolupráci

Pražská ODS chce v zastupitelstvu hlavního města jednat s TOP 09 o možné spolupráci. Usnesla se na tom v úterý večer regionální rada občanských demokratů. ČTK to dnes řekla regionální manažerka ODS Lenka Mottlová. ODS v Praze vyhrála předloňské volby a v 65členném zastupitelstvu obsadila 14 míst se ziskem 17,87 procenta hlasů.

TOP 09 má 13 mandátů a v uskupení Spojené síly pro Prahu (spolu se STAN) v hlavním městě vládne spolu s Piráty a Prahou Sobě. 

"Situace v Praze začíná být neúnosná a palčivé problémy se neřeší. ODS se vždy chovala zodpovědně, a proto, i když jsme v opozici, tak nabízíme pomocnou ruku, aby se začalo spravovat město ku prospěchu Pražanů. Volby jsme v Praze vyhráli a už se nemůžeme dívat na to, jak Praha pod pirátsko-amatérským vedení stagnuje," uvedla místopředsedkyně strany a předsedkyně pražských zastupitelů ODS Alexandra Udženija.

Pan primátor jako obvykle neříká pravdu. @ODScz nehlasovala pro pochybnou zakázku, kvůli které již policie navštívila radního pro dopravu. Ostatně nehlasovala ani celá koalice. Třeba radní Marvanová. #LhatSeNema pic.twitter.com/G6xj2dVsEF

— Alexandra Udzenija (@UdzenijaAlex) January 7, 2020

Regionální rada pověřila jednáním předsedu pražské ODS a zastupitele Tomáše Portlíka. Podle usnesení má jednat s vedením pražské TOP 09 a jejími zastupiteli o možné programové spolupráci. V minulosti ODS již několikrát spolupráci nabídla, a to například v dopravě.

"O spolupráci s ODS jsme jednali na krajském výboru TOP 09. Jsme připraveni se bavit s demokratickou opozicí o problémech Prahy, které mají delší časový přesah a tato koalice je pravděpodobně nebude schopna v tomto volebním období vyřešit. Například je to dopravní infrastruktura nebo bydlení," uvedl pro ČTK europoslanec a předseda zastupitelů Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09).

Jednání prý bude o věcných tématech nikoli o změně koalice. "Náš klub v současnosti sdružuje TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Nic nebrání tomu, abychom spolupracovali i s ODS a naplňovali tím to, oč nás žádá veřejnost, která volá po spolupráci pravicových, demokratických stran," dodal Pospíšil.

Vládnoucí koalici kritizují občanští demokraté dlouhodobě. Nelíbil se jim například převod Nemocnice Na Františku z vlastnictví Prahy 1 do vlastnictví Prahy. Kritizovali rovněž způsob jednání rady a hlasování o opravě Libeňského mostu nebo tajné hlasování o zahájení geologického průzkumu nutného pro stavbu metra D.

Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu mají v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů. Kromě ODS je v opozici ještě také ANO, které má 12 mandátů.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS top 09 Aleksandra Udženija Jiří Pospíšil

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ujistil, že místo Ukrajiny je v NATO a země se nachází na cestě do aliance, řekl v Kyjevě.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy