ODS, TOP 09 a lidovci prodloužení nouzového stavu nepodpoří

Koalice Spolu se definitivně rozhodla nepodpořit žádost vlády o prodloužení nouzového stavu. Na tiskové konferenci ve Sněmovně to dnes řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vadí, že s nimi vláda o řešení pandemie dostatečně nejedná. Trojkoalice také kritizovala hnutí ANO za to, že nepodpořilo ve Sněmovně projednání návrhu volebního zákona.

Vláda požádala o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů, tedy do 16. března. Nouzový stav jinak skončí v neděli 14. února. Menšinová vláda ANO a ČSSD zatím nemá pro svou šestou žádost dostatečnou podporu. Na úterním jednání s opozicí podporu nenašla, další jednání se očekávala dnes.

Podle Pekarové od premiéra Andreje Babiše (ANO) nezazněly žádné konkrétní návrhy nebo snaha o řešení. "Jsme až šokováni tím, jakým způsobem vláda k tak závažné situaci přistupuje, jak jí nezáleží na lidských životech a na řešení epidemie," řekla. Pokud by podle ní na tom vládě záleželo, snažila by se již dávno podporu pro nouzový stav vyjednat. Kritizovala, že hnutí ANO odmítlo předřadit na jednání Sněmovny body, které koalice Spolu požadovala. Podle Pekarové za takové situace koalice nemůže podpořit prodloužení nouzového stavu. Rozhodnutí označila za definitivní. Zástupci koalice Babiše také opakovaně kritizovali za to, že v této situaci dnes odletěl na návštěvu Srbska.

V minulosti s prodloužením nouzového stavu vládě pomáhali komunisté, nyní to již odmítají. Podporu vláda zatím nezískala ani u koalice Pirátů a STAN. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) nevyloučil, že by vláda mohla v krajním případě vyhlásit i nouzový stav nově, i když to podle právníků může být protiústavní. Předseda ODS Petr Fiala nechtěl takovou možnost komentovat. "Nepředbíhejme, s čím vláda přijde," řekl na novinářský dotaz. Vláda by podle něj měla konečně začít jednat o úpravě krizového stavu, aby se nouzový stav stále prodlužovat nemusel.

Související

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.
Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

Více souvisejících

ODS top 09 KDU - ČSL Poslanecká sněmovna Vláda ČR Markéta Pekarová Adamová

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy