Odstartujeme změnu, zní heslo ODS pro závěr předvolební kampaně

Na koních, raftech, kolečkových bruslích či kolech zahájili dnes horkou část kampaně před říjnovými krajskými a senátními volbami na mítinku v loděnici u Vltavy v pražské Troji občanští demokraté. Do posledního necelého měsíce kampaně míří nejsilnější opoziční strana s heslem Odstartujme změnu.

Předseda ODS Petr Fiala chce změny směřovat ke sněmovním volbám v příštím roce, poté slibuje mimo jiné menší počet úřadů, omezení byrokracie a zrušení elektronické evidence tržeb (EET), ale i obecně politiku bez "proudu žvanění".

Fiala kritizoval kampaň vládních stran, ANO se podle něj například při prezentování počtu kilometrů postavených dálnic v posledních letech asi spletlo s desetinnou čárkou o dvě místa. "Já se stydím, kam až může klesnout v tak kulturní zemi jako Česká republika vládní marketing," uvedl. Dodal, že mnoho lidí si přeje změnu. "Je nás dost na to, abychom politické změny dosáhli. My vás slyšíme," vzkázal voličům.

Přál by si, aby se v krajských volbách nastartovaly změny, které budou pokračovat za rok u sněmovních voleb. "Více úcty k pravdě a méně lží, méně marketingu a proudu žvanění. Pojďme ochránit Senát a mít lepší krajské vlády, odstartovat změnu, kterou dokončíme do roka a do dne," uvedl. Hnutí ANO by podle něj už nemělo být další čtyři roky u vlády.

Při červnovém představení kandidátů Fiala zdůraznil, že ODS je lídrem spolupráce pro podzimní volby. Do krajských voleb jde v koalicích či spolupráci v devíti regionech. Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) ale stojí v čele opozice. "Někdo musí stát v čele té skupiny, která se postaví Andreji Babišovi, Hradu. Jsem přesvědčen, že tím přirozeným lídrem je ODS v čele s Petrem Fialou," uvedl.

Lídr středočeské kandidátky ODS a místopředseda strany Martin Kupka zdůraznil, že strana přichází s realistickým programem. "Dobrým programem, který neslibuje nesmysly, nelže a nenabízí vzdušné zámky, ale dobrá realistická řešení. Jsme připraveni na běh na krátké tratě i přes překážky," řekl.

V závěru mítinku Fiala odstartoval cestu za změnou symbolickým výstřelem ze startovní pistole, po kterém se přítomní příznivci a členové ODS vydali na cyklostezku podél Vltavy jako běžci, ale i na koních, kolech či kolečkových bruslích. ODS plánuje na kampaň vydat částku v rozmezí 40 až 50 milionů korun. V Senátu obhajuje dvě místa.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Petr Fiala Volby krajské Volby

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy