Opozice vidí za zrušením vyhlášky o respirátorech diletantství vedení země

Dnešní rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS), který zrušil opatření ministerstva zdravotnictví o nošení respirátorů ve vnitřních prostorech, je podle opozičních politiků důsledkem diletantství vedení státu a nerespektování právního státu. Resort zdravotnictví vyzývají, aby opatření upravil v souladu s verdiktem soudu. Ten opatření zrušil jako nedostatečně odůvodněné. Ministerstvo oznámilo, že odůvodnění doplní.

Rozhodnutí NSS podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) odhaluje naprosté diletantství vedení státu. "Ministerstvo zdravotnictví by mělo konečně přestat švejkovat a vydat do tří dnů nové opatření tak, aby bylo adekvátně zdůvodněné a u soudu konečně obstálo," uvedl Hřib. Pražský primátor zdůraznil že pro hlavní město je téma epidemické bezpečnosti MHD zásadní vzhledem k tomu, že metropole má největší síť veřejné dopravy v zemi. "Zrušení tohoto opatření by byl opravdu velký problém," dodal Hřib na twitteru.

Předsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Adamová Pekarová považuje rozhodnutí soudu za opětovné potvrzení, že vláda nerespektuje principy právního státu. "Vláda po našem právním státě šlape během epidemie ráno, odpoledne i večer," uvedla na twitteru. Podle Pekarové Adamové by za zrušená vládní opatření měl někdo nést odpovědnost, protože nelze jednat protiprávně bez postihu.

Podle poslance a někdejšího předsedy KDU-ČSL Marka Výborného je rozhodnutí soudu dalším tragickým výsledkem bohorovného přístupu ministerstva zdravotnictví k mimořádným opatřením a jejich zdůvodňování. "Doufám, že se vláda nebude tvářit, že se jí rozhodnutí soudu netýká, a vše napraví," uvedl Výborný.

NSS opatření ministerstva zdravotnictví o nošení respirátorů ve vnitřních prostorech vyčetl, že není řádně odůvodněné. Opatření proto zrušil. Rozhodnutí soudu vstoupí v platnost za tři dny od právní moci rozsudku, tedy od jeho doručení oběma stranám.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) novinářům řekl, že si neumí představit, že by opatření neplatilo. Resort podle něj odůvodnění podle požadavku soudu doplní, je ale podle Vojtěcha otázkou, jak podrobné zdůvodnění bude soudu stačit.

Související

Dominik Hašek

Olympijský vítěz Hašek bude za TOP 09 kandidovat do Senátu

TOP 09 představila trojici kandidátů pro letošní volby. Kromě jednoho zkušeného politika jde o dvě výrazné osobnosti svého oboru, které k veřejnému dění mají dlouhodobě blízko. Vedle současného senátora Herberta Pavery budou o hlasy voličů bojovat dokumentarista Břetislav Rychlík a sportovní legenda Dominik Hašek. 

Více souvisejících

Markéta Pekarová Adamová Zdeněk Hřib opozice ministerstvo zdravotnictví Nejvyšší správní soud

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy