Opoziční expertní tým připravil vlastní protiepidemický systém

Expertní tým opozičních ODS, KDU-ČSL, TOP 09 připravil vlastní verzi protiepidemického systému PES. Pro opatření v mírnějších stupních by nebyl třeba nouzový stav. Na dnešní tiskové konferenci kontury systému představil poslanec TOP 09 Dominik Feri. Takzvaný anticovid tým chce svůj návrh předložit ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO).

Podle systému, který vytvořil resort zdravotnictví, je i v prvním, nejmírnějším stupni rizika, pro opatření nutný nouzový stav. Opozice v návrhu zavádí i takzvaný nultý stupeň, zároveň pro první, druhý a částečně i třetí stupeň není stav nouze potřeba. U třetího stupně je potřeba v případě, že se v něm nacházejí alespoň dvě třetiny krajů.

Podle Feriho taková úprava umožňuje krajským hygienickým stanicím a ministerstvu aplikovat lokální opatření namísto celoplošných, a to nikoli podle krizového zákona, nýbrž podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Návrh podle něj také není diskriminační vůči maloobchodu, vyhýbá se situaci, kdy mohou být otevřená nákupní centra a malé obchody nikoli. Zároveň zavádí přechodové stupně pro situace, kdy by skóre PES bylo na hraně mezi dvěma stupni.

Rizikové skóre vládního PES se dlouho drželo na 57 bodech. V neděli ale vzrostlo na 62 bodů a od pondělí je na 64 bodech. Čtvrtý stupeň pohotovosti začíná od 61 bodů. Pokud je index rizika PES tři a více dnů vyšší než úroveň současného stupně pohotovosti, měla vláda podle metodiky PES přechod na vyšší stupeň zvážit. Blatný ale v pondělí řekl, že ministerstvo zatím nenavrhuje přechod do čtvrtého stupně. Zároveň ale ode dneška částečně zpřísnilo opatření oproti krokům daným tabulkou opatření PES pro třetí stupeň.

Poslanec ODS Martin Baxa vládu vyzval, aby předložila jasné scénáře ohledně plošného očkování obyvatelstva. Týkají se logistiky, harmonogramu a komunikace. Vláda svoji strategii očkování schválila v pondělí. Česko má podle ní objednanou prostřednictvím společných smluv Evropské unie vakcínu proti covidu-19 pro 6,9 milionu obyvatel. Očkování bude hrazené z veřejného zdravotního pojištění a bude dobrovolné. Podle Baxy je strategie ale nedostatečná.

Senátor Lumír Kantor (KDU-ČSL) uvedl, že tým odešle Blatnému sjednocená pravidla návštěv ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Podle materiálu by měla být definována takzvaná nepostradatelná návštěva, jež bude mít přístup k hospitalizovanému nebo seniorovi v domově v případě, že nemá covid-19.

Související

Více souvisejících

Dominik Feri (TOP 09) ODS KDU - ČSL top 09 Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Aktualizováno před 25 minutami

Aktualizováno před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy