Opoziční strany ani po dnešním jednání nepodpoří nouzový stav

Dnešní jednání lídrů všech sněmovních politických stran posun nepřineslo, koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 prodloužení nouzového stavu nepodpoří. Na dnešní tiskové konferenci to řekl předseda občanských demokratů Petr Fiala. I z vyjádření zástupců dalších stran podle něj vyplývá, že kabinet většinu při dnešním hlasování ve Sněmovně nenajde.

Vláda dnes žádá Sněmovnu o prodloužení stavu nouze, který aktuálně končí v neděli 14. února, o 30 dní. Kromě koalice Spolu ale podporu dnes ráno vyloučili Piráti a hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Předseda KSČM Vojtěch Filip po dnešním jednání novinářům jen stručně odpověděl, že na stanovisku komunistů nepodpořit stav nouze se nic nezměnilo. SPD vylučuje podporu od začátku. Prodloužení nouzového stavu nepodpoří ani tři poslanci Trikolóry, uvedlo hnutí v tiskové zprávě.

"Jednání nepřinesla žádný výsledek, změnu našeho stanoviska, to znamená, že naše koalice Spolu nepodpoří prodloužení nouzového stavu," řekl Fiala. "Ta jednání vedla k závěru, že vláda nebude mít podle vyjádření ostatních politických stran většinu pro prodloužení," dodal. Myslí si, že žádné další jednání nic nového nepřinese.

Případný konec nouzového stavu neznamená, že by skončil boj s pandemií a nebyla potřeba přijímat opatření, míní Fiala. S vládou jsou opoziční představitelé připraveni jednat o dalším postupu. "Vláda ale bude muset více přemýšlet nad tím, jaká opatření přijímá, jak jsou účinná," řekl.

"Nemáme záruky od vlády, že se situace změní. Ukázala, že nemá vůbec žádný plán než jenom prodloužit nouzový stav. To nechce už žádná jiná politická strana," dodal.

O možnosti, že by kabinet znovu vyhlásil nouzový stav, pokud by Sněmovna jeho další trvání nepodpořila, podle Fialy na jednání nepadlo ani slovo. "Zajímavé je, a to na jednání zaznělo, že různé politické strany mají svoje právní analýzy, co je možné dělat a na základě čeho, kdyby nebyl nouzový stav. Zdálo se mně, ale nechci to nikomu podsouvat, že vláda takovou rozumnou analýzu a představu, jak bude postupovat, nemá a teprve v těchto hodinách ji hledá. To považuji za nezodpovědné a varující," řekl Fiala.

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky má vláda nástroje k ochraně životů a omezení šíření covidu-19 i bez nouzového stavu, například na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Může podle něj opatření předefinovat, některá ale zároveň nebude možné v aktuální míře vyhlásit. Pokud ani při přísném omezení života opatření nefungují, je potřeba je vyhodnotit a přehodnotit, míní.

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle Jurečky přislíbil i bez ohledu na hlasování o nouzovém stavu další jednání s opozicí na příští týden. "Jsme připraveni s vládou jednat dál, i když to dnes nebude prodlouženo, o tom, jak opatření revidovat. Jasnou nabídku jsme dali, pan premiér říkal, že je na ni připraven," uvedl lidovecký předseda.

"Na schůzce s premiérem k žádné dohodě ve věci nouzového stavu nedošlo. Sice jako záruku navrhl 'své jméno', což jsme nepřijali s valnou důvěrou. Požádal jsem premiéra, aby sdělil občanům, že je důležité dodržovat opatření, která ve většině nejsou na nouzovém stavu závislá," napsal na twitteru předseda Pirátů Ivan Bartoš. "Snad jediný posun, že jsou připraveni k jednání i tehdy, když nouzový stav neprojde," sdělil ČTK předseda STAN Vít Rakušan.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS top 09 KDU - ČSL Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN) Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy