Piráti a STAN představili desítky expertů, které chtějí do vlády

Koalice Pirátů a Starostů dnes představila 43 adeptů do vlády v případě volebního úspěchu. Patří k nim například předseda STAN Vít Rakušan či poslanec Pirátů Lukáš Kolařík na ministerstvo vnitra, náměstek hejtmanky Středočeského kraje Věslav Michalik a senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti) na ministerstvo financí.

Pro většinu resortů stranické orgány Pirátů a STAN a dnes ráno koaliční rada posvětila několik jmen, ministerstvo obrany nicméně reprezentuje pouze šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Z výběru by neměli podle předsedy Pirátů a koaličního lídra Ivana Bartoše vzejít v případě volebního úspěchu jen případní ministři, ale například i náměstci či odborní poradci jednotlivých sekcí resortů. "Nelze opakovat chyby současné vládní garnitury, která střídá své představitele jak na běžícím páse, chybí jí experti s dobrým zázemím, kteří by s ní chtěli být ještě spojováni, a která zcela selhává v řízení naší země," odkázal v tiskové zprávě na někdy problematické výměny ministrů ve vládě hnutí ANO a sociálních demokratů. Seznam strany podle něj zveřejnily také kvůli "maximální čitelnosti" vůči voličům. "Vládní tým" se může v příštích měsících dál rozrůstat, doplnil.

"Všichni naši nominanti ve vládním týmu jsou pro občany zárukou poctivého vedení naší země. Jsou to osobnosti, které se již osvědčily, a je za nimi vidět nespočet výsledků kvalitně odvedené práce. Přestože mají nepřeberné množství zkušeností, nepostrádají energii a zápal, které je pro změnu ve směřování České republiky naprosto nezbytné," doplnil Rakušan. Vedle komunálních politiků senátorů a poslanců podle něj koalice získala také lidi s dlouholetými zkušenostmi z podnikatelské i veřejné sféry.

V diplomacii se má za koalici angažovat vedle poslance Pirátů Jana Lipavského diplomat a bývalý primátor Hradce Králové Martin Dvořák. Tým pro ministerstvo kultury tvoří hned pětice osobností včetně ředitele festivalu Pražské jaro Romana Bělora či senátora STAN Davida Smoljaka. Náměstek hejtmanky Plzeňského kraje, bývalý ředitel Škoda Transportation a někdejší sociální demokrat Josef Bernard, který vedl kandidátku STAN v Plzeňském kraji, je jedním z trojice expertů na průmysl. Téma spravedlnosti a justice mají spravovat šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, senátor STAN Zdeněk Hraba a europoslanec Starostů Stanislav Polčák. Pro sociální oblast koalice vybrala poslankyni Pirátů Olgu Richterovou, senátora Marka Hilšera a poslankyni STAN Věru Kovářovou.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy