Piráti a Starostové by chtěli založit při vládě skupinu až 50 analytiků

Piráti a Starostové plánují v případě, že se po říjnových sněmovních volbách dostanou do vlády, založit při úřadu vlády analytický útvar. V něm zaměstnaní experti se zaměří na problémy přesahující kompetence jednotlivých ministerstev a vládě pomohou například s tvorbou zákonů. Návrh, o kterém dnes informovali v tiskové zprávě, počítá s angažováním 30 až 50 vysoce kvalifikovaných zaměstnanců.

Náklady na zřízení a první rok provozu útvaru by neměly přesáhnout 70 milionů korun, uvedli. Inspiraci našli v zahraničí, na Slovensku podle nich podobný útvar během prvního roku existence revizí veřejných rozpočtů ušetřil státu víc, než kolik stál jeho provoz.

"Pouze v oboru zdravotnictví identifikoval v roce 2017 možné úspory 363 milionů eur, z nichž 174 milionů eur se ministr zdravotnictví zavázal realizovat již v prvním roce po skončení analýzy. Útvar také zachránil značné veřejné prostředky, když upozornil na nehospodárnost PPP projektů na výstavbu nemocnice či dálnice," popsali Piráti a Starostové zkušenosti ze Slovenska. Takzvaný vládní analytický útvar má podle nich zvýšit efektivitu veřejných politik, snižovat státní byrokracii a ukončit zbytečné plýtvání státního rozpočtu.

Místopředseda STAN Petr Gazdík k návrhu uvedl, že rozhodování v moderním státě musí být postaveno na práci s daty, což se v budoucnu mnohonásobně vrátí. Předseda sněmovního klubu Pirátů Jakub Michálek doplnil, že Česko disponuje skvělými experty se světovým či evropským rozhledem. "Můžeme převzít věci, které se v jiných zemí osvědčily. Pokud budou Piráti a Starostové ve vládě, chceme pozvat k práci odborníky a nechat je pracovat na řešeních prioritních problémů a konzultovat s nimi novou legislativu," uvedl Michálek. Za příklady dosavadní špatné praxe označil dotace na solární elektrárny, neekologické přimíchávání biopaliv, nový trestní zákoník, který kvůli prodloužení trestů zaplnil pět nových věznic, či neřešené problémy center měst s turistickým ruchem.

Volby čekají Česko za dva týdny. Koalici Pirátů a Starostů volební modely přičítají třetí místo za vládním hnutím ANO a koalicí Spolu.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN) Vláda ČR Petr Gazdík

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 9 minutami

před 33 minutami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 59 minutami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy