Piráti čekají na výsledky voleb. Máme ambiciózní, ale reálné cíle, uvedl Bartoš

Cílem Pirátů je uspět v každém kraji a mít stovku krajských zastupitelů. Strana má ambiciózní, ale reálné cíle. Ve volebním štábu Pirátů to dnes při čekání na výsledky krajských a senátních voleb řekl ČTK předseda Pirátů Ivan Bartoš. S průběžnými výsledky je zatím spokojen. Pravděpodobná vyšší volební účast než před čtyřmi roky podle něj ukazuje, že se lidé o politiku zajímají a chtějí se vůči některým věcem vyhranit.

"Oproti minulým krajským volbám, kdy jsme uspěli ve třech krajích, jsme řekli, že chceme uspět v každém kraji. Naše ambice je mít po těchto volbách stovku krajských zastupitelů," uvedl Bartoš. "Máme ambiciózní cíle a vždy se ukázaly jako reálné, tak já doufám, že to na konci dne dopadne," řekl. Podle něj bude těžké hlavně vyjednávání povolebních koalic.

Nálada je dobrá! Děkujeme ještě jednou každému jednomu z vás za podporu, bez níž by Piráti neexistovali. Později se přihlásíme s tiskovkou, kde okomentujeme výsledky! ?#sancezmenitbudoucnost pic.twitter.com/9BBHt6VkLq

— Piráti (@PiratskaStrana) October 3, 2020

Bartoš připomněl, že Piráti kandidovali téměř ve všech krajích samostatně, výjimku představuje Olomoucký kraj, kde jsou v koalici s hnutím STAN. "V tuto chvíli je to druhá nejúspěšnější kandidátka v tom kraji a celorepublikově si vedeme taky dobře, takže já doufám, že Piráti té mety, kterou jsme si vytyčili, dosáhnou a zasedneme i ve vedení řady krajů," dodal.

Spokojený je i s odhadovanou volební účastí, která po sečtení poloviny okrsků činila 36,5 procenta hlasů. Překvapením podle něj byly už minulé evropské volby, kde byla volební účast také vyšší, než se očekávalo. "Čím větší účast, tím víc je cítit, že se lidé o politiku zajímají, nebo se chtějí nějak vyhranit," řekl.

V posledních krajských volbách před čtyřmi roky získali Piráti pět mandátů z 675. Před letošním hlasováním analytici odhadovali, že letos by strana mohla zaznamenat na krajské úrovni jedno z největších posílení, a to díky propadu obliby levicových stran. V souběžných senátních volbách Piráti letos žádné místo neobhajují. Dosud mají jediného senátora, kterým je Lukáš Wagenknecht zvolený v roce 2018. Letos za stranu do Senátu kandidovalo po republice 13 lidí.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) krajské a senátní volby 2020 Česká pirátská strana Volby krajské

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 41 minutami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila

V noci na čtvrtek ukrajinská armáda zneškodnila 26 dronů, které útočily na pozice ruských sil. Uvedl to podle serveru Ukrajinska pravda velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy