Piráti připravili změny k zákonu o volbách, jako celek má podporu

Piráti připravili tři pozměňovací návrhy k zákonu o hlasování v podzimních krajských a senátních volbách. Chtějí například, aby v zákoně bylo jasně definováno, že občan neporušuje karanténu či izolaci při cestě na takzvané drive-in volební stanoviště.

Na dnešní tiskové konferenci před mimořádnou schůzí Sněmovny to řekl místopředseda Pirátů Vojtěch Pikal. Jako celek má předpis ve Poslanecké sněmovně podporu.

Zákon, který umožní lidem v karanténě hlasovat z auta či ve zvláštních okrskových a výjezdových komisích, dnes dolní komora projedná ve zrychleném režimu a ve stavu legislativní nouze. Novela obsahuje také návrh odměn pro členy speciálních volebních a sčítacích komisí a návrh na plošné zvednutí odměn členům všech komisí o 500 korun.

Možnost speciálního hlasování se bude podle návrhu zákona týkat pouze lidí, kteří budou mít v době voleb nařízenou karanténu či izolaci hygienou nebo lékařem. Ti, kteří budou v preventivním ochranném opatření, například po návratu z ciziny, na volebním právu omezeni nebudou, budou tedy moci přijít hlasovat ke komisi ve svém volebním okrsku.

Kromě toho, aby nemohl občan při hlasování být nařčen z porušení karantény či izolace, Piráti navrhují umožnit lidem volit i při předložení pasu, ne jen občanského průkazu. "Objevují se námitky, že je potřeba prokázat bydliště, nicméně to mají komisaři ve zvláštních hlasovacích místech k dispozici buď v seznamech voličů, nebo pokud tam není uveden, měli by si ho být schopni dohledat v základních registrech," řekl Pikal.

Poslední pozměňovací návrh se týká situace, kdy by někdo neověřitelným telefonátem objednal zvláštní hlasovací urnu pro voliče, který by zároveň dorazil do běžné okrskové volební místnosti. V té by mu pak v takovém případě nebylo umožněno hlasovat, aniž by třeba o objednání volební urny věděl. Ministerstvo vnitra podle Pikala uvedlo, že komisaři dostanou pokyny, jak situaci řešit. Místopředseda Pirátů ale míní, že by to mělo být jasně popsáno přímo v zákoně.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana zákony Vojtěch Pikal (Piráti) Volby Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 47 minutami

před 56 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy