Platy politiků se mají odvíjet od mezd v celé ekonomice, doporučil sněmovní výbor

Sněmovní rozpočtový výbor dnes podpořil návrh, aby se platy politiků a dalších ústavních činitelů odvíjely od roku 2022 od průměrné mzdy v celé ekonomice. Dosud se vypočítávaly od průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře.

S tímto pozměňovacím návrhem přišli předsedové klubů ANO, ČSSD a Pirátů Jaroslav Faltýnek, Jan Chvojka a Jakub Michálek. Předložili ho k novele Pirátů, KDU-ČSL a Starostů, který počítá se zmrazením platů ústavních činitelů včetně soudců v příštím roce na letošní úrovni.

K pozměňovacímu návrhu se dnes před třetím čtením obdobně jako u jiných zákonů vyjadřoval rozpočtový výbor. Pro kladné stanovisko hlasovalo všech 15 přítomných členů výboru. Sněmovna by měla o tomto návrhu hlasovat již v pátek.

Základní měsíční plat poslance a senátora by v příštím roce zůstal na letošní úrovni 90.800 korun. Základní plat prezidenta by i nadále činil 302.700 korun hrubého a premiéra 243.800 korun. V roce 2022 by se pak odvíjely od toho, jaká bude letošní průměrná hrubá mzda v celé ekonomice, neměly by být ale nižší než v příštím roce. Z predikce ministerstva práce uvedené v důvodové zprávě k pozměňovacímu návrhu vyplývá, že základní plat poslance by mohl být v roce 2022 92.600 korun.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zaujalo dnes ve výboru kladné stanovisko. Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) již dříve ve Sněmovně řekla, že návrh připravil její úřad a projednala ho i vládní koalice. "Je to dobré řešení do budoucna," řekl k návrhu zástupce předkladatelů návrhu novely Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Takzvaná platová základna, od níž se pak odvíjejí konkrétní platy na jednotlivých pozicích, má do budoucna činit 2,5násobek a pro soudce trojnásobek průměrné mzdy v celé ekonomice. Pokud by ale takto stanovená platová základna v roce 2022 i v následujících letech byla nižší než v příštím roce, použil by se údaj pro příští rok. Od platové základy se pak podle zákonem stanovených koeficientů stanoví platy a náhrady v různých pozicích.

Související

Více souvisejících

mzdy / platy Poslanecká sněmovna Jana Maláčová (ČSSD) Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana) politici

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy