Podle Vondráčka by nouzový stav mohl být až od třetího stupně PES

Nouzový stav by mohl být v budoucnu nutný až od třetího stupně protiepidemického systému PES, uvedl v dnešním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Úpravy, na jejichž základě by pro nižší stupně nebylo nouzový stav potřeba vyhlašovat, se připravují, dodal. Také podle senátorky Miroslavy Němcové (ODS) není současný stav logický.

"Já mám informaci, že se ten systém bude upravovat, že od stupně tři plus se počítá s nouzovým stavem, a u těch nižších stupňů už se nebude počítat s nouzovým stavem," prohlásil Vondráček. Nemá ale informace o tom, zda materiál bude připraven již pro pondělní jednání vlády, ani v jaké podobě se dostane do Sněmovny.

Poslanecká sněmovna má ve středu hlasovat o návrhu prodloužit nouzový stav o 30 dní. Nyní platí do 12. prosince. "Bez nouzového stavu na základě rozhodnutí soudu nemohou být vydávána opatření," řekl Vondráček. Nepočítá ale s tím, že by poslanci třicetidenní prodloužení schválili. "Tak dvakrát se to nepovedlo," uvedl. Naposledy plánoval menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD prodloužení o 30 dnů do 20. prosince, nezískal pro to ale souhlas Sněmovny.

Němcová se v České televizi postavila proti prodloužení nouzového stavu. Vláda by podle ní měla prokázat, že dokáže zemi vést i bez něj. Současný systém rozhodování o protikoronavirových opatřeních označila za chaotický a zmatený. V Senátu se podle ní vede debata, že by bylo potřeba zapojení senátorů při schvalování alespoň opakovaných žádostí o nouzový stav.

Na jaře v Česku platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav od 12. března do 17. května. Po souhlasech dolní komory se tehdy prodlužoval dvakrát celkem na 66 dní. Tentokrát bude trvat nejméně 68 dní, pokud vláda s avizovanou žádostí o další prodloužení uspěje, ještě déle.

Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES k dnešku stouplo o sedm bodů na 64, což odpovídá přísnějšímu čtvrtému stupni pohotovosti. Zhoršení situace způsobilo zvýšení reprodukčního čísla nad jedna a nárůst podílu pozitivních případů. Předchozích třináct dní byl index na 57 bodech ze sta, tedy ve třetím stupni z pětistupňové škály.

Související

Radek Vondráček a Alena Schillerová (ANO)

ANO se obrací na Ústavní soud kvůli Lex Babiš II. Koalice prý porušila, co mohla

Hnutí ANO v pátek podalo ústavní stížnost, v níž žádá zrušení části zpřísněného zákona o střetu zájmů známého jako Lex Babiš II. Nejsilnější opoziční subjekt se domnívá, že je protiústavní a porušuje principy Listy základních práv a svobod týkající se například vlastnického práva. Návrh podepsalo 70 poslanců ANO, výjimkou byl expremiér Andrej Babiš.

Více souvisejících

Radek Vondráček (ANO) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 30 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy