Povolební jednání v Praze pokračuje. Spolu a STAN se sešly, mají zájem jednat o koalici

V pražském Obecním domě se dnes večer ke druhému kolu povolebního vyjednávání sešly koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a hnutí STAN. Zástupci stran si vzájemně potvrdili, že mají zájem jednat o koalici a diskutovali rovněž o programu a o postupu v dalších povolebních vyjednáváních.

Konkrétní dohody zatím uzavřené nebyly. ČTK to řekli zastupitelé a členové vyjednávacího týmu Spolu Jan Wolf (KDU-ČSL) a Zdeněk Zajíček (ODS). Jednání navázalo na nedělní setkání zástupců obou politických uskupení.

Koalice Spolu pro Prahu vyhrála letošní komunální volby v Praze a získala 19 mandátů v zastupitelstvu, které má 65 členů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šestá je SPD se třemi mandáty. Zástupci Spolu od vyhlášení výsledků voleb minulou sobotu několikrát řekli, že chtějí jednat o koalici na půdorysu té vládní, tedy se STAN a Piráty. "Dnes jsme si tak řekli, že máme zájem jednat o společné koalici. Prodiskutovali jsme rovněž některé programové body. Pro nás je stále prioritou vytvořit koalici na půdorysu té celostátní," řekl Wolf.

Obě vyjednávající strany se dnes bavily také o dalším postupu v povolebních vyjednáváních. "Informovali jsme se o dalších krocích a sdělili jsme, s kým se budeme scházet, což učinili (STAN) také. Domluvili jsme se, že se budeme o jednáních vzájemně informovat," řekl Zajíček.

V pondělí se tak Spolu sejde podruhé s Piráty. "Opět tam půjdeme s tím, že nemáme žádné konkrétní podmínky vzniku koalice," řekl Zajíček. Přesné termíny schůzek s dalšími subjekty, které se dostaly do zastupitelstva Prahy, tedy Prahou Sobě, hnutím ANO nebo SPD, zatím domluveny nemají. Kdy by mohla nová koalice na magistrátu vzniknout, nelze podle Zajíčka nyní zatím říci. Strany podle něho nechtějí vyvolávat tlak na jednání tím, že by byl vyřčen termín. "Jde o kvalitu nové koalice, ne o rychlost jejího sestavení," řekl.

Na magistrátu se kromě zmíněných schůzek Spolu se STAN a Piráty již v neděli po volbách poprvé při povolebním vyjednávání sešli zástupci Prahy Sobě, Pirátů a hnutí STAN. K žádné dohodě na jednání nedošlo. Spolu a Piráti se poprvé sešli v pondělí.

Související

Vláda ČR Glosa

Kdy se rozpadne Fialova vláda?

Před dvěma lety by si na to málokdo asi vsadil, nicméně po té době je jedna věc jasná. Vláda Petra Fialy, ač se leckomu nemusí líbit, je mnohem stabilnějším subjektem, než by kdo kdy byl předpokládal. A to přestože spojuje strany pravicové, liberální i středově-levicové. Kdo by to byl řekl...

Více souvisejících

Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Starostové a nezávislí (STAN) Praha

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy