Předsedou klubu STAN zvolili jeho členové opět Jana Farského

Poslanecký klub hnutí Starostů a nezávislých povede stejně jako v předchozím volebním období někdejší starosta Semil Jan Farský (42). Poslanci STAN ho zvolili do funkce na dnešním výjezdním zasedání ve sněmovním zařízení v Lipnici nad Sázavou. ČTK to sdělil zdroj z klubu. STAN má třetí nejsilnější klub v nové Sněmovně.

Místopředsedy klubu budou nadále jeho dosavadní místopředsedové Věra Kovářová, Petr Gazdík, nová poslankyně Michaela Opltová a staronový poslanec Josef Cogan.

Po letošních volbách posílil STAN na 33 poslanců, dosud jich měl jenom šest. Starostové šli do voleb v koalici s Piráty, kteří získali čtyři poslance místo dosavadních 22 poslanců. Piráti si založili vlastní poslanecký klub.

Spolu s Farským se do Sněmovny vrátili všichni poslanci STAN z předchozího období kromě Petra Pávka, který již nekandidoval. Nových 28 poslanců se na dnešním ustavujícím zasedání klubu seznamovalo hlavně s chodem Sněmovny a s podobou legislativního procesu. Někteří z nich ale již ve Sněmovně působili. Starosta Nové Paky Cogan byl poslancem v letech 2010 až 2013. V klubu zasedne také někdejší plzeňský hejtman a nyní náměstek plzeňské hejtmanky Josef Bernard.

Předsednictvo STAN projednalo výsledky voleb ve čtvrtek. Poděkovalo svému předsedovi Vítu Rakušanovi a podpořilo svůj tým, který vyjednává s koalicí Spolu o programu budoucí koaliční vlády. Rakušan dříve řekl, že má zájem stanout v čele ministerstva vnitra. Nyní je členem vyjednávacího týmu pro spravedlnost, vnitro a digitalizaci.

Související

Jan Bartošek

Které daně by se měly zvýšit? Bartošek a Farský se shodli u neřestí

Ke snížení schodku rozpočtu bude potřeba upravit DPH či daně z příjmu fyzických a právnických osob. Zvýšit je nutné zejména takzvanou daň z neřesti, tedy zdanění alkoholu, cigaret a hazardu. V pořadu Partie televize Prima CNN News to dnes řekli místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) a místopředseda STAN Jan Farský. Opatření se však podle nich nesmí dotknout nízkopříjmových skupin.

Více souvisejících

Jan Farský Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy