Předsedou Senátu byl opětovně zvolen Miloš Vystrčil, do vedení míří i Drahoš

Předsedou Senátu byl opětovně zvolen Miloš Vystrčil (ODS). Tak jako před dvěma lety neměl protikandidáta. Podobně jako v listopadu 2020 dostal v tajné volbě 73 ze 80 odevzdaných hlasů. Vystrčila nominoval senátorský klub ODS a TOP 09, který je se 36 členy nejsilnější frakcí v jednaosmdesátičlenném Senátu.

"Budu dělat všechno pro to, aby Senát nadále byl důstojnou institucí, která hájí lidská práva a svobody a která je pojistkou české demokracie a našeho parlamentního zřízení," slíbil v krátké kandidátské řeči Vystrčil.

Po zvolení poděkoval Vystrčil za vyjádření důvěry, kterou vnímá jako závazek i jako potvrzení, že Senát plní svoji ústavní roli, snaží se o zjednodušení zákonů a o to, "aby vládla vysoká politická kultura, aby tady neprobíhaly příběhy bezpráví". Zároveň požádal ostatní senátory o spolupráci. "Předseda Senátu není nikým jiným než prvním mezi rovnými," dodal.

Poprvé byl Vystrčil do čela Senátu zvolen v únoru 2020. Nastoupil na místo po Jaroslavu Kuberovi (ODS), který o měsíc dříve náhle zemřel. Podruhé byl zvolen po senátních volbách v listopadu 2020, kdy obdržel 73 ze 77 hlasů. V čele Senátu opětovně stanul nedlouho poté, co naplnil Kuberovu misi na Tchaj-wan navzdory tlaku pevninské Číny či prezidenta Miloše Zemana, který Vystrčila přestal zvát na Hrad.

Staronový šéf horní komory českého Parlamentu Vystrčil se v politice pohybuje od začátku 90. let. Původní profesí středoškolský učitel byl mimo jiné starostou Telče a hejtmanem Vysočiny. Patřil také k zakládajícím členům ODS a byl jedním z jejích místopředsedů. Do Senátu byl poprvé zvolen v roce 2010, letos mandát za Jihlavsko podruhé obhájil.

Schůze Senátu nyní pokračuje volbou jeho místopředsedů, kteří budou stejně jako v předchozím funkčním období čtyři. Kandidáty jsou Jiří Drahoš (za STAN), Jiří Oberfalzer (ODS), Tomáš Czernin (TOP 09) a Jitka Seitlová (KDU-ČSL).

Místopředsedy byli zvoleni Drahoš, Oberfalzer, Czernin a Seitlová

Čtyřmi místopředsedy Senátu se v souladu s dohodami senátorských klubů stali Jiří Drahoš (za STAN), Jiří Oberfalzer (ODS), Tomáš Czernin (TOP 09) a Jitka Seitlová (KDU-ČSL). Neměli protikandidáty. Oberfalzer a Seitlová dnes byli do vedení horní komory zvoleni opětovně, Czernin a Drahoš jsou nováčky.

Nejvíce hlasů dostal stejně jako před dvěma lety Oberfalzer, 69 z 80 odevzdaných. Drahoš obdržel 67 hlasů, Czernin 64 a Seitlovou volilo 63 senátorů.

Drahoš se stal senátorem od roku 2018 poté, co byl nejvážnějším protikandidátem Miloše Zemana v prezidentské volbě. V minulém funkčním období předsedal senátnímu výboru pro vědu, vzdělání, kulturu a petice. Podle Vystrčila bude Drahoš prvním místopředsedou Senátu, a vymění si tak funkce se svým předchůdcem Jiřím Růžičkou (za TOP 09).

Czernin je senátorem od roku 2016, letos senátorský mandát za Jičínsko obhájil. V minulém funkčním období byl předsedou senátní komise pro krajany žijící v zahraničí. Ve vedení horní komory nahradil Jana Horníka (STAN), který letos senátorský mandát neobhájil.

Oberfalzer je členem horní komory od roku 2004, letos senátorský mandát za Berounsko obhájil potřetí a potřetí v řadě se také stal místopředsedou Senátu. Seitlová byla první senátorkou za Přerovsko v letech 1996 až 2007, poté byla zástupkyní ombudsmana. Do Senátu se vrátila v roce 2014, jeho místopředsedkyní byla zvolena podruhé.

Senátoři si před polední přestávkou schválili zasedací pořádek, k dalšímu jednání se vrátí po přestávce. Mají mimo jiné rozhodnout o ustavení a naplnění senátních výborů a komisí a o vedení těchto orgánů.

Senátoři vyměnili tři předsedy výborů horní komory

Senát bude mít stejné výbory a komise jako v minulém funkčním období. V duchu dohod senátorských klubů o povolebním uspořádání v horní komoře se dnes senátoři změnili předsedy výborů hospodářského, školského a pro záležitosti EU a šéfy komisí pro krajany a pro sdělovací prostředky.

Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu nově povede Miroslav Plevný (za STAN). Vystřídal Vladislava Vilímce (ODS), který převzal vedení výboru pro záležitosti EU po Davidu Smoljakovi (STAN), který zamířil do vedení senátní komise pro sdělovací prostředky namísto Václava Chaloupka z klubu Starostů, jenž letos senátorský mandát neobhájil. Místopředsedu Senátu Tomáše Czernina (TOP 09) v čele komise pro krajany nahradil Raduan Nwelati (ODS).

Předsedou výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice se stal Jiří Růžička (za TOP 09), který si vyměnil funkce s prvním místopředsedou Senátu Jiřím Drahošem (za STAN).

Ústavně-právní výbor nadále povede Tomáš Goláň, výbor pro zdravotnictví Roman Kraus (oba ODS). Organizačnímu výboru z titulu funkce bude předsedat Vystrčil. Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí bude dál řídit Zbyněk Linhart (za STAN a SLK), lidoveckému klubu zůstalo předsednictví výboru pro sociální politiku pro Miluši Horskou (za KDU-ČSL).

V čele výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost zůstal nadále Pavel Fischer (nezávislý), který je jedním z kandidátů na prezidenta. Staronovým předsedou mandátového a imunitního výboru je sociální demokrat Petr Vícha z klubu ANO a ČSSD.

Komisi pro rozvoj venkova bude dál předsedat Jiří Vosecký (SLK), komisi pro dohled nad poskytováním veřejných prostředků pak opět pirátský senátor Lukáš Wagenknecht z klubu SEN 21 a Piráti. Předsedou komise pro práci Kanceláře Senátu zůstal Lumír Kantor (KDU-ČSL), šéfem komise pro ústavu Zdeněk Hraba (dříve STAN), který se rozhodl přejít do klubu ODS a TOP 09 jako nestraník. Staronovým předsedou komise věnující se suchu a záplavám je Rostislav Koštial a volební komisi vede dál Jan Tecl (oba ODS).

Ze senátorů, kteří byli letos zvoleni poprvé, se kardiochirurg Jan Pirk (za TOP 09) stal členem zdravotního výboru, advokátky Hana Kordová Marvanová (ODS) a Daniela Kovářová (nezávislá) budou působit v ústavně-právním výboru, herec Tomáš Töpfer (za ODS) ve výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost, mostecký primátor Jan Paparega (ProMost) v sociálním výboru a Jana Zwyrtek Hamplová (za NEZ) ve výboru pro veřejnou správu, územní rozvoj a životní prostředí.

V rámci schváleného zasedacího pořádku v jednacím sále zůstalo rozložení podle frakcí nezměněno. Z pohledu předsedajícího pravé křídlo a střed obsadil klub ODS a TOP 09, v sousedství pak usedli senátoři KDU-ČSL a nezávislí. Místa nalevo od nich připadla klubům Starostové a nezávislí, SEN 21 a Piráti a zcela vlevo usedli senátoři ANO a ČSSD. Fischer a Kovářová usedli za sebou ve středu sálu, Zwyrtek Hamplová zcela vlevo na místo po bývalém komunistovi Jaroslavu Doubravovi (Severočeši.cz).

Závěrečným bodem první schůze senátu byla volba senátorů do delegací v meziparlamentních orgánech. K dalšímu zasedání se senátoři sejdou už ve čtvrtek, kdy už budou rozhodovat o zákonech.

Související

Více souvisejících

Miloš Vystrčil (ODS) Senát ČR Jiří Drahoš EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Jsme mistři. Český národní tým ovládl MS v hokeji, v Praze porazil Švýcarsko 2:0

V neděli večer se v pražské O2 Areně koná vyvrcholení letošního hokejového světového šampionátu v České republice, ve kterém se utkává domácí národní tým s tím švýcarským. Jedná se o historicky první vzájemný zápas těchto dvou týmů ve finále v historii MS. Česká hokejová reprezentace se pak ve finále MS objevila poprvé po 14 letech a chtěla navázat na dosud poslední zlato z roku 2010, ale i na zlato z roku 1985, kdy se naposledy domácímu (tehdy československému) týmu podařilo ovládnout turnaj na domácí půdě. To pro Švýcary se jedná o druhou účast ve finále v historii, před šesti lety získali stříbro po porážce se Švédskem. Český tým nakonec zvítězil 2:0 a odnáší si vytoužené zlato.

včera

Češi kvůli MS v hokeji zaplnili náměstí Prohlédněte si galerii

Češi kvůli MS v hokeji zaplnili náměstí. Policisté a záchranáři ošetřují kolabující

Hokejoví fanoušci zaplnili Staroměstské náměstí v Praze, aby na velkoplošné obrazovce sledovali finále mistrovství světa mezi Českem a Švýcarskem. Podle pořadatelů vidělo první třetinu asi 15 000 lidí. Záchranáři na místě ošetřili několik osob, které v davu zkolabovaly. Diváci skandovali a povzbuzovali český tým, zatímco švýcarská přesilová hra byla provázena pískotem.

včera

včera

včera

včera

včera

MS v hokeji

Švédové si vylepšili náladu po debaklu s Českem. Získali bronz po boji s Kanadou

Nedělním programem vrcholí 87. mistrovství světa v ledním hokeji konající se v České republice. Před tím než večer od 20:20 k očekávanému finále nastoupí Češi se Švýcarskem, tak se o odpolední duel o bronz postarali poražení semifinalisté Švédsko a Kanada. Nakonec bronz putuje na sever Evropy poté, co dokázali žlutomodří zdolat Kanadu 4:2. 

včera

film Furiosa: A Mad Max Saga

RECENZE: Sága Šíleného Maxe. Benzínem říznutá Furiosa je postapokalyptický western s nádechem antiky

Po nadšených reakcích z pomalu končícího festivalu v Cannes se do české distribuce dostává očekávaná Furiosa: Sága Šíleného Maxe, jež dějem přímo předchází událostem devět let starého titulu Šílený Max: Zběsilá cesta. Režijní veterán George Miller i tady potvrzuje, že ani on, ani etablovaná jízda postapokalyptickým světem nerezaví. Naopak, předhání konkurenci na plné čáře. 

včera

Petr Pavel

Události Petra Nutila: To by se za Zemana nestalo. Skorozlatí Češi a probouzení vlády z anti-dezinfo spánku

Milí moji, jsou tu další Události PN! Samozřejmě vím, že dnes lidi v téhle zemi nezajímá nic než hokej. A to proto, že dnes Češi v hokejovém mistrovství zabojují o zlato a utkají se ve finále se Švýcarskem A přesto, že se autor tohoto článku v jednom z předchozích dílů přiznal k nevelkému zájmu o tenhle sport, přece jen musí přiznat, že našim samozřejmě taky drží palce.  

včera

Svět knihy Praha 2024

Svět knihy Praha 2024 přilákal na 60 tisíc návštěvníků

O třetinu navýšený program 29. ročníku mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha přilákal na Výstaviště Praha od čtvrtka 23. do neděle 26. května na 60 tisíc malých i velkých čtenářů. Mezi nejpopulárnější autory patřila dle očekávání manželská dvojice Alexandra a Alexander Ahndorilovi a irský romanopisec John Boyne. 

včera

včera

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

MS v hokeji: Rulík a spol. nebudou pro finále moct počítat s Ruttou, od IIHF dostal dodatečný trest

Po postupu do finále tryskala z řad českých fanoušků i samotných hokejistů pochopitelná radost, jenže ještě v sobotu večer přišla pro český národní tým komplikace. Nedělního večerního finále se Švýcarskem se totiž nezúčastní obránce Jan Rutta, jenž byl disciplinární komisí Mezinárodní hokejové federace IIHF dodatečně potrestán za svůj faul loktem do obličeje v semifinále se Švédskem vůči Isacu Lundeströmovi, který sudí v zápase neviděli a netrestali ho tak. Otázkou také je, zda bude moct realizační tým i jiný obránce Jakub Krejčík, který musel po semifinále do nemocnice kvůli trefě pukem do obličeje, po kterém měl zlomený nos. 

včera

včera

Ulice Tel Avivu

Raketový útok na Tel Aviv: Městem se po mnoha týdnech rozezněly sirény

V Tel Avivu se po mnoha týdnech rozezněly sirény varující před raketovým úderem, uvádějí agentury. Krátce po vyhlášení poplachu ozbrojené křídlo hnutí Hamás oznámilo, že zahájilo rozsáhlý raketový útok na Tel Aviv z Pásma Gazy. Izraelská armáda tvrdí, že osm raket bylo vypáleno z Rafáhu na jihu Pásma Gazy, kde armáda vede vojenskou ofenzivu. Několik z nich bylo zničeno ve vzduchu.

včera

Fantazie na MS v Praze 2024. Češi porazili Švédy 7:3

Nad Krejčíkem visí před finále stále otazník. Místo Fleka byl zapsán na soupisku Ščotka

Stejně jako v semifinále, tak i ve finále se neobjeví útočník Jakub Flek, jehož stále trápí horečka. Proto se tak pro finálový duel se Švýcarskem trenérský štáb v čele s Radimem Rulíkem rozhodl pro zapsání obránce Jana Ščotky. Jelikož disciplinární komise Mezinárodní hokejové federace sáhla k dodatečnému trestu pro obránce Jana Ruttu za faul loktem v zápase se Švédskem, bude mít tak Rulík v sestavě pro finále opět sedm beků.  Otázka však zůstává nad účastí obránce Jakuba Krejčíka, jehož Švédové trefili pukem do obličeje a zlomili mu tak tím nos. 

včera

Dmitrij Anatoljevič Medveděv je ruský politik a podnikatel, v letech 2008–2012 prezident Ruské federace a poté do roku 2020 ruský premiér. Od dubna 2012 je předsedou vládní strany Jednotné Rusko, od ledna 2020 působí jako místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace.

Medveděv vyhrožuje Polsku: Sklidíte radioaktivní popel

Dmitrij Medveděv na sociálních sítích napsal: „Varšava určitě dostane svůj podíl radioaktivního popela." Jeho komentář odkazuje na prohlášení šéfa polského ministerstva zahraničí Radosława Sikorského o možném konfliktu mezi Spojenými státy a Ruskem.

včera

včera

Snímky první letošní silné bouřky v Čechách (30. března 2023).

Počasí: Na Česko míří silné bouře, varují meteorologové

Meteorologové znovu varují před nadcházejícími bouřemi, které mají v neděli udeřit na území Česka. Některé z nich mohou být místy intenzivní a provázené kroupami, silnými větry a přívalovými srážkami. Zvláště na západě a jihozápadě Čech hrozí rychlé zvedání hladin řek. Výstraha platí až do nedělní 20. hodiny.  

včera

včera

Ruská armáda v noci podnikla další raketový a dronový útok na Ukrajinu

Ruská armáda v noci na neděli podnikla raketový a dronový útok na Ukrajinu, uvedla ukrajinská armáda. Výbuchy bylo slyšet nedaleko Kyjeva a v Chmelnycké oblasti, ruské síly útočily i na Lvov na západě Ukrajiny, uvedli místní představitelé a média.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy