Prezident Zeman potvrdil, že daňový balíček nevetoval

Prezident Miloš Zeman dnes v dopise předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) potvrdil, že daňový balíček nevetoval. Do Poslanecké sněmovny nepodepsaný zákon poslal, aby mohl začít platit k začátku nového roku.

Dopis prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček poskytl ČTK. Zákon už dnes vyšel ve Sbírce zákonů, v platnost vstoupí od 1. ledna. Ruší superhrubou mzdu, místo ní začne platit zdanění příjmů fyzických osob sazbami 15 a 23 procent. Zvýší se také roční daňová sleva na poplatníka o 3000 korun a sníží se sazba spotřební daně z nafty o korunu na litr.

Zeman už dříve oznámil, že zákon nepodepíše, ale ani nevetuje. V pondělí poslal Vondráčkovi dopis, ve kterém své rozhodnutí oficiálně oznamoval. Podle některých politiků i právníků je ale možné, že zvolenou formulací mohl normu omylem vetovat. Tím pádem by o ní měla znovu hlasovat Sněmovna. Někteří politici proto zvažují ústavní stížnost.

"Vzhledem k tomu, že zvolená formulace mého dopisu je v současné době předmětem mylné interpretace v rámci veřejného prostoru, rozhodl jsem se jej doplnit níže uvedeným způsobem," napsal dnes Zeman předsedovi dolní komory.

Spornou podle kritiků byla věta prezidenta, že zákon vrací k dalšímu opatření. Podle některých právníků to fakticky znamená veto. Zeman to dnes odmítl. "Především zdůrazňuji, že jsem nevyužil svého práva ve smyslu čl. 50 odst. 1 Ústavy České republiky a zákon nevetoval; v opačném případě bych to v dopise výslovně vyjádřil," napsal. Dodal, že k uplatnění veta projev jeho vůle nesměřoval a odkázal na svá předchozí veřejná vyjádření. "Vrácení zákona k dalším opatřením, jak jsem v dopise uvedl, znamená mnou nepodepsaný a nevetovaný zákon předložit k podpisu předsedovi vlády České republiky a následně k vyhlášení ve Sbírce zákonů České republiky," uvedl.

Dodal, že jeho motivem byla snaha umožnit vyhlášení zákona ještě do konce prosince, aby mohl začít platit od 1. ledna. Přispěje to podle prezidenta "k vyšší přehlednosti právní úpravy a umožní lepší orientaci adresátům právní normy v jejich právech a povinnostech".

Zemana k vysvětlení jeho kroku vyzvali ve středu senátoři STAN. Oznámili také, že pokud zákon vyjde ve sbírce a neprojedná ho znovu Sněmovna, jsou připraveni ho napadnou u Ústavního soudu. Ve Sněmovně chce iniciovat žádost o přezkum prezidentova postupu vládní sociální demokracie. Případná žádost o přezkum u Ústavního soudu ale vyžaduje podpisy nejméně 41 poslanců. Sociální demokracie jích má 14.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Daně

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy