Pro Okamuru je pro jednání o vládě podmínkou zákon o referendu

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura na dnešní schůzce v Lánech sdělil prezidentovi Miloši Zemanovi, že podmínkou při případném jednání o vládě je zákon o referendu včetně možnosti hlasování o vystoupení z Evropské unie, případně ze Severoatlantické aliance (NATO). Požádal hlavu státu, aby to sdělila premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Okamura to řekl novinářům.

Pokud by bylo hnutí SPD součástí povolebního vyjednávání o vládě, šlo by o nepřekročitelnou podmínku, uvedl Okamura. "Pan prezident nemá problém s tímto bodem, také je zastáncem referenda," poznamenal. Zemana se šéf SPD ptal také na jeho odhad volebních výsledků, novinářům jej nesdělil. Sněmovní volby se uskuteční 8. a 9. října.

Okamura se Zemanem se shodli na tom, že letošní odchod spojeneckých vojsk z Afghánistánu je velkou ostudou NATO. "Potvrzují se naše otázky, zdali vůbec má tento svazek budoucnost, pakliže tímto způsobem přistupuje ke své činnosti. Hnutí SPD je známo tím, že nechce, aby se česká armáda účastnila zahraničních misí. Strategie armády by se měla změnit na obranu českého území a českých občanů," řekl Okamura.

Zeman dnes byl propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice v Praze, ve které strávil osm nocí. Lékaři ho v prvních dnech podrobili několika vyšetřením, život ohrožující problémy podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nenalezli. Zjistili, že trpí mírným vyčerpáním a dehydratací, dostával proto infuze. Pražský hrad označuje více než týdenní pobyt v nemocnici za rekondiční.

Prezident je podle Okamury v dobré kondici. "Pan prezident byl na kontrole, aby byl plně připraven a plně ve formě na povolební vyjednávání," řekl šéf SPD. Jednání o novém kabinetu se podle něj může protáhnout i vzhledem k novému volebnímu zákonu.

Související

Více souvisejících

Tomio Okamura Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy