Proti Babišovi se bude demonstrovat z domova. Na online akci Milionu chvilek promluví opozice

Na pondělní on-line demonstraci spolku Milion chvilek, která má upozornit na kauzy premiéra Andreje Babiše (ANO), promluví i zástupci opozice. Na tiskové konferenci to oznámili zástupci spolku.

Program spolku bude živě přenášen z pražského Lucerna Music Baru na facebooku a youtube, lidé budou "demonstrovat" z domova. Vysílání bude prokládáno výstupy hostů, do programu se budou moci zapojit i diváci, kteří budou psát komentáře přímo pod streamovaným videem nebo posílat vzkazy přes sms bránu.

Je čas říct si, co bude dál. Je čas pustit se do práce. 16. 11. 2020 v 18.00 SPOLEČNĚ ODSTARTUJEME „ROK ZMĚNY”.Připravili jsme pro Vás interaktivní on-line přenos s hosty z odborné i kulturní sféry. Obsah budeme postupně zveřejňovathttps://t.co/EVn9yrbvwa

— Milion chvilek pro demokracii (@milionchvilek) November 12, 2020

"Před rokem jsme vyzvali prodemokratické strany, aby přišly s plánem jak ve volbách do Poslanecké sněmovny skutečně výrazně uspět. Uspět tak, aby došlo ke změně. Tyto plány se rýsují, a proto do programu zveme představitele opozičních prodemokratických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně, aby o nich promluvili," řekl předseda spolku Benjamin Roll. Účast podle něj potvrdili například předseda hnutí STAN Vít Rakušan, senátorka za ODS Miroslava Němcová a senátor Tomáš Czernin z TOP 09.

Pondělní demonstrace bude podle organizátorů rozdělena do tří tematických bloků. V prvním spolek okomentuje současné problémy, které českou společnost trápí. Vystoupí v něm například ekonom Daniel Münich. V druhé části bude připomenuto výročí sametové revoluce, v posledním bloku pak řečníci shrnou, co může česká společnost udělat pro to, aby překonala politickou krizi. V této části vystoupí právě i zástupci opozičních stran.

"Demonstrace bude on-line. Všichni víme, v jakém žijeme světě. My dlouhodobě vyzýváme k maximální obezřetnosti v tomto ohledu a nehodláme to měnit ani teď. Samozřejmě považujeme shromažďovací právo za nedotknutelné, ale situace je, jaká je a my chceme umožnit co nejvíce lidem, aby se mohli účastnit," řekl místopředseda spolku Jiří-Jakub Zévl. Demonstrace podle něj není o tom shromáždit co nejvíce lidí na jednom místě, ale o tom, jaký postoj chtějí lidé vyjádřit.

Na demonstraci spolek spuštěním odpočtu do sněmovních voleb zahájí "rok změny". V následujících měsících před volbami chystá řadu mobilizačních akcí a projektů, jejichž cílem je podpořit úspěch opozičních sil.

"Premiér opět ukázal, že popularita a volební průzkumy jsou důležitější než lidské životy, sociální i ekonomické dopady. Pokračoval i v nedobré komunikaci, kterou vláda ukázala již na jaře a která teď měla mnohem závažnější důsledky," upozornil Roll na postup vlády při epidemii koronaviru.

Dodal, že stále trvá problém možného Babišova střetu zájmů, kritizoval i nový zákon o evidenci skutečných majitelů, jehož pasáž o svěřenských fondech by mohla podle části opozice nahrávat Babišovi. Spornou pasáž zákona poslanci možná změní. Server iROZHLAS.cz dnes informoval o tom, že podle rozboru Evropské komise trvá Brusel na tom, že Babiš stále ovládá holding Agrofert, který v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Česko podle komise situaci příliš neřeší.

Milion chvilek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017, které vyhrálo ANO. Spolek pořádá demonstrace, při nichž kritizuje Babiše mimo jiné za střet zájmů a nedodržování volebních slibů. Loni v červnu na pražské Letné se největší demonstrace Milionu chvilek zúčastnilo podle organizátorů až 250.000 lidí.

Související

Pavel Blažek

Blažek chtěl mluvit na demonstraci za své odvolání, Milion chvilek mu to nedovolil

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chtěl dnes odpoledne promluvit na demonstraci spolku Milion chvilek za své odvolání, organizátoři mu to ale neumožnili. Víc než sto účastníků protestu poblíž úřadu vlády na ministra křičelo "hanba" a "demisi" a někteří z nich se podle zpravodajky ČTK za ním vydali k budově úřadu, kam se vrátil. Blažek čelí kritice kvůli setkání s lobbistou a exporadcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým a kvůli kauze kupčení s městskými byty v Brně.
Benjamin Roll

Milion chvilek dostal pokutu za kampaň v prezidentských volbách

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil pokutu 40.000 korun spolku Milion chvilek za vedení kampaně v prezidentských volbách bez registrace u úřadu. ČTK to dnes řekl předseda úřadu František Sivera. Podle něj musejí mít subjekty zapojené do kampaně buď souhlas kandidáta s tím, že náklady promítne kandidát ve svém účetnictví, nebo se musejí registrovat u úřadu jako třetí osoby. 

Více souvisejících

Milion chvilek pro demokracii Andrej Babiš Demonstrace Benjamin Roll (Milion chvilek) Agrofert Miroslava Němcová Tomáš Czernin

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 8 hodinami

před 15 hodinami

před 15 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy