Proti BIS se chystá diskreditační kampaň, uvedl její šéf Koudelka

Proti Bezpečnostní informační službě (BIS) se chystá diskreditační kampaň, řekl šéf BIS Michal Koudelka v rozhovoru pro Deník N. Důvodem je podle něj činnost kontrarozvědky, která některým skupinám komplikuje jejich plány. Uvedl také, že chce v čele BIS pokračovat.

Práci BIS opakovaně kritizuje prezident Miloš Zeman, ve středu předal premiérovi Andreji Babišovi (ANO) materiál, který podle prezidenta ukazuje, že Koudelka není dobrý manažer. BIS ve svých výročních zprávách opakovaně upozorňuje na aktivity především čínských a ruských špionů v Česku.

Koudelka uvedl, že jednou z hrozeb, kterým BIS čelí, je podkopávání důvěry v její práci. "Získáváme v poslední době řadu informací o tom, že se proti službě připravuje diskreditační kampaň. To je bohužel realita, ve které musíme žít," řekl. Čeho se má kampaň týkat, nechtěl konkrétněji uvést. "Tyto aktivity souvisejí s naší činností, která některým skupinám velmi komplikuje plány," doplnil jen.

Kontrarozvědku i jeho samotného se podle Koudelky snaží znevěrohodit a oslabit ti, kteří se její činnosti obávají. "To se děje a dít bude, protože se v naší zemi hraje o hodně. Proto si nesmírně vážím podpory, kterou naší službě i mně samému opakovaně dává premiér i představitelé všech demokratických stran ve Sněmovně i Senátu," podotkl. "Nikomu nepolíbím prsten a to už doufám všichni pochopili. Věřím v pravdu a právo, věřím v tuto zemi," dodal.

Zeman už pětkrát odmítl vládní návrh na jmenování Koudelky do generálské hodnosti. Materiál, který prezident předal Babišovi, má jeho postoj zdůvodňovat. Koudelka by měl podle Zemana ve funkci skončit. Koudelkův pětiletý mandát končí příští rok v srpnu, BIS chce vést i nadále. "Pokud bude mít premiér příští rok o mé služby zájem a já budu mít co nabídnout, rád bych pokračoval," řekl Deníku N.

Související

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

Více souvisejících

BIS Michal Koudelka (BIS)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 56 minutami

před 56 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy