Půta chce v Ústředním krizovém štábu nabídnout své zkušenosti

Své zkušenosti ze zvládání krizových situaci a pohled zdola na připravovaná opatření chce v Ústředním krizovém štábu (ÚKŠ) nabídnout liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Do štábu ho nominovalo opoziční hnutí STAN. Nabídku, aby nominovaly po jednom zástupci do štábu dostali podle jeho jeho šéfa, vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) všechny opoziční strany.

"Situace je poměrně vážná, pokud přišla nabídka, tak z našeho pohledu nedává smysl ji nevyužít. Navíc ve štábu se většinou řeší logistické věci, které potom dopadají na území, na kraje, na obce, na poskytovatele zdravotní a sociální péče a často na našem krizovém štábu jen tiše kroutíme hlavou nad věcmi, které na nás dopadají. Beru to jako příležitost poskytnout už při tvorbě těch návrhů pohled od člověka, který je pak musí realizovat v praxi," doplnil Půta.

Situace je vážná a nebudeme proto odmítat spolupráci. Ústřední krizový štáb může mimo jiné ovlivnit logistiku navrhovaných opatření jako např. testování. Jako nový člen štábu se budu nejen v této věci snažit poskytnout zpětnou vazbu na základě svých zkušeností z @Libereckykraj. pic.twitter.com/F7cZyKTKi9

— Martin Půta (@MartinPuta) December 9, 2020

ODS nabídku odmítla. Její předseda Petr Fiala na twitteru uvedl, že strana do štábu svého zástupce nevyšle. "Co tam fakticky ovlivníme? UKŠ má desítky členů - a o opatřeních i o kompenzacích se rozhoduje jinde," vysvětlil Fiala. Dodal, že nabídka podle něj přišla pozdě. Svého zástupce ale ODS ve štábu ve skutečnosti má - od minulého týdne je členem předseda Asociace krajů ČR jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Účast opozičních parlamentních stran v Ústředním krizovém štábu není podle Půty nová. "Na jaře v krizovém štábu byli, proč je tam nepřizvali hned při vzniku toho druhého štábu v září, nevím. Teď to řeší v situaci, kdy už si s tím moc nevědí rady," poznamenal liberecký hejtman. I když má program nabitý, jednání podle svých slov stíhat bude. "Štáb zasedá on-line, když nejsou žádné aktuality tak jednou týdně ve středu dopoledne hodinu až dvě," dodal.

Předseda lidovců Marian Jurečka na twitteru uvedl, že pomoc prostřednictvím zapojení vlastního zástupce do činnosti ÚKŠ nabízel vládě od října. "Doteď to pan premiér odmítal a dnes najednou otočil o 180 stupňů a obrací se na nás, že má zájem! Je smutné, že to dělá premiér až v situaci, kdy vládě teče do bot," napsal Jurečka.

Od října nabízím vládě spolupráci a pomoc, že rádi nabídneme svého zástupce do Ústředního krizového štábu. Doteď to pan premiér odmítal a dnes najednou otočil o 180 stupňů a obrací se na nás, že má zájem! Je smutné, že to děla premiér až v situaci, kdy vládě teče do bot.

— Marian Jurečka (@MJureka) December 8, 2020

Vláda letos podruhé aktivovala ÚKŠ kvůli vývoji koronavirové epidemie 21. září. Podle statutu ÚKŠ jsou členy náměstci ministrů, předseda Správy státních hmotných rezerv, policejní prezident, generální ředitel hasičů, náčelník armádního generálního štábu, ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, hlavní hygienička, ředitel Státního zdravotního ústavu, vedoucí úřadu vlády a zástupce Asociace krajů. Změny statutu jsou v pravomoci vlády.

Související

Martin Kuba (ODS)

Jihočeský hejtman Kuba zůstane v čele Asociace krajů, změnil se místopředseda

Předsedou Asociace krajů ČR (AK ČR) bude i v dalších dvou letech jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Místopředsedou bude nově liberecký hejtman Martin Půta (STAN), který vystřídá Iva Vondráka (ANO) z Moravskoslezského kraje. Oba dva představitelé byli dnes na zasedání AK ČR v Hnanicích na Znojemsku zvoleni jednomyslně, chyběl pouze pražský primátor řekla ČTK mluvčí asociace Hana Brožková.
Martin Půta

Půta se poučil z korupční kauzy. Jinak bych už možná nebyl hejtmanem, řekl

Deset let stojí v čele Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), a to navzdory tomu, že osm let figuruje v korupční kauze spojené s financováním projektů dotovaných z evropských fondů nejprve jako obviněný, později jako obžalovaný. Hejtmanů, kteří by byli tak dlouho ve funkci, není mnoho. Tři volební období působil ve funkci hejtmana Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD), třetí volební období je hejtmanem také Martin Netolický v Pardubickém kraji.

Více souvisejících

Martin Půta Starostové a nezávislí (STAN) Jan Hamáček Marian Jurečka (KDU-ČSL) Vláda ČR Petr Fiala (ODS) ODS

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Zdroj: David Holub

Další zprávy