Rakušan: STAN situaci ohledně Farského stáže podcenil, je to bolestná záležitost

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan přiznal, že hnutí situaci ohledně stáže svého poslance Jana Farského podcenilo a neodhadlo, jak ovlivní politickou realitu. Záležitost je pro něj bolestná, každé hlasování ve Sněmovně by se ale podle Rakušana točilo kolem Farského a kritiky opozice. Uvedl to dnes na twitteru.

Farský v noci oznámil, že se vzdá mandátu, čelil totiž kritice opozice i koaličních partnerů za půlroční stáž v USA, kterou chtěl absolvovat současně s výkonem poslanecké funkce. V dolní komoře ho nahradí ředitelka libereckého Divadla F.X. Šaldy Jarmila Levko (Starostové pro Liberecký kraj).

Poslanec se může vzdát mandátu podle sněmovního jednacího řádu dvěma způsoby, a to buď osobním prohlášením na plénu, nebo prohlášením sepsaným formou notářského zápisu. Jak bude Farský postupovat, není známo. Představitelé STAN, které oslovila ČTK, zatím na dotaz neodpověděli, nebo uvedli, že nevědí.

K odchodu ze Sněmovny Farského vyzvalo ve středu na večerním jednání předsednictvo hnutí. Pro Rakušana bylo podle jeho slov nejtěžší ze všech, která absolvoval.

"To, že jsme v říjnu dokázali porazit ty, které jsme společným úsilím porazit chtěli, přineslo jen start změny. Při každém hlasování by zaznívaly hlasy naší opozice, že nám tu chybí J. Farský. Každé hlasování, které budou obstruovat, na což se teď připravujeme, by se točilo kolem něj," poznamenal šéf hnutí a vicepremiér. Nelze zatěžovat politiku vládní koalice tématem, které by nemizelo a ubíralo důvěru, míní Rakušan.

"Přiznávám, že jsme celou situaci podcenili, vnímali ji chybně, neodhadli jsme, jakým způsobem ovlivní politickou realitu, ve které se pohybujeme. Naše současná pozice si žádá těžká rozhodnutí," doplnil Rakušan. STAN podle něj přichází o velkou osobnost. Doufá, že dočasně.

Obdobně jako Rakušan se vyjádřil předseda senátorského klubu Starostů a nezávislých Petr Holeček, který Farského rozhodnutí ocenil. "Dopředu se nedomyslelo, že by jeho zahraniční stáž a půlroční neúčast mohla vzbudit tolik emocí," řekl Holeček na tiskové konferenci v Senátu. Farský podle něho po rozsáhlé debatě požádal o stanovisko předsednictva, bylo většinové. Holeček věří, že Farský bude po návratu ze Spojených států v politice pokračovat, a to i v té vysoké. Šéf senátní frakce ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra (ODS) označil Farského rozhodnutí za "úžasné". Přišlo ale podle něj o několik dnů až týdnů později, než mělo. Podle první místopředsedkyně KDU-ČSL a předsedkyně senátorského klubu této strany a nezávislých Šárky Jelínkové je Farského krok jediný správný. Rovněž podle ní měl nastat dřív.

Předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura na twitteru uvedl, že Farského rezignace situaci neřeší. Vedení STAN podle něj o Farského stáži vědělo už před volbami, voličům to ale zatajilo a Farský kandidoval v rozporu s předvolební koaliční smlouvou Pirátů se STAN. V ní se kandidáti zavázali, že budou brát práci poslance jako prioritu a zařídí si ostatní aktivity tak, aby na výkon funkce měli dost času.

Farský začátkem minulého týdne oznámil, že Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a že získal prestižní stipendium. Vzdal se poslaneckého platu a pozice šéfa klubu STAN a přislíbil, že i ze stáže se případně vrátí na klíčová hlasování. Do Spojených států odletěl o víkendu. Opoziční politici obvinili Farského z pohrdání voliči, ale i podle představitelů vládních stran bylo jeho rozhodnutí špatné. Kritizoval ho také předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Podle serveru HlídacíPes Farský věděl již několik měsíců před volbami, že byl na několikaměsíční stáž přijat. Farský serveru řekl, že se rozhodl jí zúčastnit až loni v prosinci.

Ve volbách Farský získal silnou podporu voličů, jako lídr kandidátky v Libereckém kraji dostal 32,7 procenta přednostních hlasů. Jeho místo ve Sněmovně by měla zaujmout ředitelka libereckého Divadla F.X. Šaldy Jarmila Levko, která je podle oficiálního volebního webu www.volby.cz na základě výsledku hlasování první náhradnicí koalice Piráti a Starostové. Levko dnes ČTK řekla, že se kvůli poslaneckému mandátu vzdá funkce ředitelky divadla.

Související

Jan Bartošek

Které daně by se měly zvýšit? Bartošek a Farský se shodli u neřestí

Ke snížení schodku rozpočtu bude potřeba upravit DPH či daně z příjmu fyzických a právnických osob. Zvýšit je nutné zejména takzvanou daň z neřesti, tedy zdanění alkoholu, cigaret a hazardu. V pořadu Partie televize Prima CNN News to dnes řekli místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) a místopředseda STAN Jan Farský. Opatření se však podle nich nesmí dotknout nízkopříjmových skupin.

Více souvisejících

Jan Farský Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 58 minutami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 4 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že po zadržení je izraelská armáda mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy