Klouzavý mandát má stále větší podporu. Ministry už neuvidíme, bojí se Benda

Klouzavý mandát, který by nově znamenal nemožnost vykonávat funkci ministra a zároveň sedět ve Sněmovně, má v dolní komoře širokou podporu. Ústavněprávní výbor vyjádřil souhlas s příslušnou ústavní novelou, pro níž by se mohla najít i kvalifikovaná většina. Hůř to ale vypadá v Senátu.

Jedním z hlavních argumentů, který uvádí opozice, je neúčast členů vlády na jednáních a interpelacích. Koaliční politici by díky zavedení klouzavého mandátu nemuseli řešit chybějící hlasy ministrů, kteří jsou zároveň i poslanci. Nově by se tedy museli dotyční rozhodnout, zda chtějí být členy parlamentu nebo vlády. 

Podle předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka může být výše zmiňovaný souběh funkcí komplikací zejména, když jsou menšinové vlády, jejichž návrhy zákonů pak závisí na každém hlasu.

"To dá ministrům více času, tedy že tady nebudou muset být třeba na cizí zákony a budou tady moci být na svoje zákony a na svoje interpelace,“ vyjádřil se v rozhovoru pro ČT24 místopředseda Pirátů a člen Ústavněprávního výboru Vojtěch Pikal.

"Myslím si, že v okamžiku, kdy budeme mít klouzavý mandát, tak ministry už v podstatě neuvidíme, ne že by v případě některých jako třeba pana premiéra nás to mrzelo,“ podotkl další z členů SKPÚ ČR Marek Benda (ODS).

Předseda KSČM Vojtěch Filip má nicméně obavy, že pokud by ministři neměli na schůzích status poslanců, došlo by k ještě většímu odcizení mezi výkonnou a zákonodárnou mocí.

V čem přesně by klouzavý mandát spočíval, se zatím v rámci Ústavněprávního výboru řeší. Předmětem jednání jsou například diskuze, jaké funkce by pak v dolní komoře zastávali náhradníci za chybějící ministry.

"Byla diskuse, zdali náhradník za člena vlády bude moci být předsedou či místopředsedou sněmovny, nebo členem výboru a komisí, mně to připadá, že ta diskuse je zbytečná, protože, proč by nemohl,“ vyjádřil se k tomu předseda SPD a místopředseda sněmovny Tomio Okamura.

Dosud se také neví, zda se bude muset dotyčný člen vlády sám vzdát svého mandátu, anebo o něj přijde automaticky. Tématem klouzavého mandátu se bude Sněmovna zabývat na zářijové schůzi. V případě jeho zavedení, kdy pro něj bude muset zvednout ruku 120 poslanců a třípětinová většina všech přítomných senátorů, bude zapotřebí ještě také změnit jednací řád a volební zákon.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna politika Vláda ČR Marek Benda Vojtěch Pikal (Piráti) Tomio Okamura

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Aktualizováno před 18 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 34 minutami

Aktualizováno před 50 minutami

před 50 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy