Šéf Lesní správy Lány Balák rezignoval. Mynář odvolal šéfa Správy Pražského hradu

Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák rezignuje ke konci roku na svou funkci, prezidentův kancléř Vratislav Mynář jeho rezignaci přijal. Balák, kterému soud v srpnu uložil peněžitý trest a dvouletý zákaz činnosti, rezignaci podal 14. října. ČTK to dnes sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Mynář dnes také odvolal z funkce ředitele Správy Pražského hradu Ivo Velíška. Výkonem funkce dočasně pověřil ředitele administrativní sekce Pražského hradu Jana Nováka. Na obě místa bude vyhlášeno výběrové řízení, dodal mluvčí.

Balák se musel před soudem zpovídat z ovlivňování veřejných zakázek v Lánské oboře. Soud ho poslal pravomocně na tři roky do vězení, prezident Miloš Zeman mu ale udělil milost a Balák ve své funkci zůstal. Další soud pak Baláka odsoudil v kauze těžby kamene v Lánské oboře k peněžitému trestu 870.000 korun a dvouletému zákazu činnosti v organizacích, které spravují státní majetek.

Velíšek na Pražský hrad nastoupil v únoru 2004, ředitelem Správy Pražského hradu (SPH) je od roku 2005, kdy jej výkonem funkce pověřil tehdejší prezident Václav Klaus. SPH je příspěvkovou organizací, kterou zřizuje Kancelář prezidenta republiky. Kromě areálu Pražského hradu se stará také o lánský zámek. V popisu práce tak má mimo jiné i péči o hradní a lánské památky.

Velíšek serveru Deník N řekl, že mu důvod odvolání Mynář nesdělil. "Nevím, že bych něco provedl, ani mi nebylo nic konkrétně sděleno," dodal. O odvolání nebyl předem informován, řekl serveru.

Novák působil na Pražském hradě za všech tří českých prezidentů. Od roku 2015 je ředitelem administrativní sekce Kanceláře prezidenta republiky. Později byl pověřen také řízením bezpečnostního odboru Pražského hradu. Média informovala, že není držitelem bezpečnostní prověrky na stupeň důvěrné, tajné nebo přísně tajné, které uděluje Národní bezpečnostní úřad. K dispozici má prověření na stupeň vyhrazené. V minulosti pracoval také jako vedoucí úřadu vlády, náměstek ředitele Národního bezpečnostního úřadu nebo vedl prezidentskou kampaň Jana Fischera.

Související

Pavel Blažek

Blažek potvrdil, že Zeman ve dvou případech chtěl abolici pro spolupracovníky

Bývalý prezident Miloš Zeman žádal premiéra Petra Fialu (ODS) dvakrát o spolupodpis abolice, která může zabránit trestnímu stíhání, pro pracovníky Hradu. V rozhovoru pro server Seznam Zprávy to potvrdil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Zeman přitom v minulosti v médiích popřel, že by Fialu o abolici požádal. 
Ilustrační foto

Soud potvrdil exšéfovi Lesní správy Balákovi za prodej lánského kamene peněžitý trest

Za porušení povinností při správě majetku potvrdil dnes soud bývalému šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi peněžitý trest 870.000 korun a dvouletý zákaz činnosti. Verdikt je pravomocný. Případ se týká těžby kamene v lánské oboře. Balák byl odsouzený už loni v jiné lánské kauze, a to za ovlivnění dvousetmilionové zakázky. Tehdejší prezident Miloš Zeman mu ale udělil milost a Balák zůstal v čele příspěvkové organizace Kanceláře prezidenta republiky až do konce loňského roku.

Více souvisejících

Miloš Balák (Lány) Pražský Hrad

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 55 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy