Šéf ODS Fiala je spokojen s výsledky voleb. Jermanová doplatila na skandály, míní Kupka

Předseda ODS Petr Fiala je spokojený s výsledky strany v krajských i senátních volbách. Strana podle něj má šanci posílit senátní klub a věří i v naplnění předvolebního cíle na získání dvou až tří hejtmanů. Podle něj volby ukázaly, že volební koalice fungují. Opoziční strany podle něj získaly ve volbách většinu, naopak vládní ANO a ČSSD a KSČM, která kabinet podporuje, nedopadly celkově dobře.

Fiala v České televizi uvedl, že ODS bude mít řadu kandidátů ve druhém kole senátních voleb, takže má šanci posílit svůj klub a udržet místo předsedy horní komory Parlamentu pro Miloše Vystrčila. Předsedu Senátu tradičně nominuje nejsilnější senátorský klub.

S výsledky krajských voleb panuje v ODS spokojenost, strana podle Fialy výrazně posílila. "Vypadá to, že celostátně ODS a koalice, které jsme vytvořili, obsadí druhé místo," řekl. Volební koalice podle něj významně zvýšily volební zisky ODS a daly šanci na změnu fungování krajů.

Výsledky krajských voleb a 1. kola senátních voleb ukazují, že pokud opozice dokáže spolupracovat, je změna možná i v parlamentních volbách v příštím roce. Velký dík všem voličům, kteří podpořili změnu.

— Petr Fiala (@P_Fiala) October 3, 2020

Fiala to označil za důležitý signál i pro sněmovní volby, které se uskuteční v příštím roce. Zmínil, že při jednání o možné spolupráci pro tyto volby bude ODS upřednostňovat strany pravého středu, tedy KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Spolupráce s těmito stranami by se podle Fialy mohla projevit už při jednání o sestavení krajských koalic. "Budeme se snažit i při sestavování koalic dát najevo, že změna je možná, a to nejen v krajích, ale i za rok v celé České republice," řekl.

Lídr středočeské kandidátky ODS a místopředseda strany Martin Kupka považuje dosavadní výsledek strany v kraji za úspěch. O koalici chce ještě dnes začít vyjednávat s hnutím STAN. ODS získala podle předběžných výsledků pod sečtení více než 90 procent hlasů skoro 20 procent, STAN téměř 22 procent. Hnutí ANO, které volby před čtyřmi lety vyhrálo, je prozatím na třetím místě se zhruba 19 procenty hlasů.

"Pro nás je to obrovské zlepšení oproti volbám v roce 2016, kdy jsme měli 13 procent, je to opravdu skoro o polovičku víc, znamená to také významné navýšení v počtu mandátů z deseti na 16, uvidíme, jak se to ve výsledku dopočte," řekl novinářům při příchodu do štábu strany v pražské Truhlářské ulici Kupka. Důležitou zprávou pro Středočechy podle něj nyní je, že je velká naděje, že se podmínky v kraji změní.

V tom, kdo by se mohl stát hejtmanem, budou podle Kupky hrát roli i preferenční hlasy. "Do jednání se určitě pustíme rychle, protože situace je vážná," dodal. Kupka také řekl, že pokud by se hejtmanem stal, nevykonával by mandát poslance.

Horší výsledek hnutí ANO v kraji si Kupka vysvětluje skandály a chybami současné hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové. "Jeden z důležitých závazků pro nás bylo mít opravdu otevřený kraj, který bude s lidmi mluvit a nebude se skrývat za začerněnými údaji," doplnil místopředseda.

Související

Ústavní soud, ilustrační foto

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který si u voleb nesejmul roušku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost muže, který si u krajských voleb nesejmul roušku, volební komise jej tak nemohla identifikovat a neumožnila mu hlasovat. Muž se obrátil nejprve na Krajský soud v Brně, volby v Jihomoravském kraji považoval za neplatné. Krajský soud návrhu nevyhověl, správnost jeho rozhodnutí nyní potvrdili také ústavní soudci. Usnesení je dostupné v databázi soudu.
Volby, ilustrační foto

Výsledky senátních voleb 2020 platí, NSS žádné stížnosti nevyhověl

Výsledky letošních voleb do Senátu jsou definitivně platné, Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl žádné ze sedmi stížností, které dostal v zákonné lhůtě. Jako poslední dnes zamítl společný podnět Aliance národních sil a Jednotných, zjistila ČTK z úřední desky. Stěžovali si na nerovný přístup do médií a nevýhody, které z toho plynou pro mimoparlamentní strany.

Více souvisejících

krajské a senátní volby 2020 ODS Petr Fiala (ODS) Martin Kupka (ODS) Středočeský kraj Volby krajské Senátní volby Miloš Vystrčil (ODS) Hnutí ANO Jaroslava Jermanová (hnutí ANO)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 7 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy