Senát chce opět zrušit zákaz alkoholu u cyklistů, změnu "přilepil" k novele o taxislužbě

Senát chce zrušit nulovou toleranci k alkoholu u cyklistů alespoň pro cyklostezky. Doplnil tak dnes novelu, která má liberalizovat pravidla taxislužby. Vicepremiér Karel Havlíček (ANO) jako ministr dopravy doplněk odmítl. O senátní úpravě rozhodne Sněmovna, která podobný návrh loni v září odmítla.

Senátorská úprava počítá s tím, že by cyklisté směli řídit i v případě, pokud by měli v krvi maximálně 0,5 promile alkoholu. Odpovídá to zhruba dvěma decilitrům vína nebo dvěma desetistupňovým pivům. Podobnou toleranci mají například v Německu nebo v Rakousku.

Tolerance by se ale neměla vztahovat na rozdíl od původního návrhu na silnice 3. třídy, ale jen na cyklostezky a místní a účelové komunikace, uvedl senátor Ivo Valenta (za Soukromníky).

Senátorské úpravy týkající se taxislužby horní komora nepřijala. Například Jiří Drahoš (za STAN) a Ladislav Kos (za Zelené) chtěli nechat obcím právo stanovit podmínky pro řidiče taxi. Václav Hampl z klubu KDU-ČSL navrhoval, aby cizinci museli předložit výpis z evidence trestů pro získání taxikářské licence.

Novela silničního zákona má pravidla taxislužby zjednodušit ve prospěch alternativních přepravců. Vozidla taxi už nebudou muset mít taxametr, ale postačí mobilní aplikace, které už nyní používají řidiči Uberu nebo Boltu (dříve Taxify). Budou muset být vybavena evidenční nálepkou, nikoli střešní svítilnou. Obce nebudou moci nařizovat barvu a velikost vozů. Díky používání navigací se ruší i zkoušky z místopisu.

Klíčovou změnou v novele, kterou nyní posoudí Senát, je zrušení povinnosti vést záznam o provozu vozidla. Auta taxislužeb tak už nebudou muset mít taxametry jako dosud. Místo nich by vozy mohly využívat mobilní aplikace.

Místo povinné střešní svítilny s nápisem TAXI budou muset být nově všechny vozy taxi označeny evidenční nálepkou, kterou bude vydávat místní dopravní úřad za zhruba 500 korun. Platilo by to ale pouze pro řidiče taxi, jejichž služby si zákazníci budou objednávat elektronicky. Střešní svítilnu tak budou nadále mít vozy taxi, které si lidé zastaví na ulici.

Novela počítá s odpovědností provozovatelů taxislužby, včetně zprostředkovatelů, za to, že služby budou poskytovat pouze řidiči s oprávněním. Dotkne se to především alternativních přepravců, kteří budou ručit za to, že služby poskytuje řidič se všemi potřebnými doklady. To vadilo společnosti Bolt. Sdružení českých taxikářů se zase nelíbilo zrušení povinného taxametru.

Související

Dominik Hašek

Olympijský vítěz Hašek bude za TOP 09 kandidovat do Senátu

TOP 09 představila trojici kandidátů pro letošní volby. Kromě jednoho zkušeného politika jde o dvě výrazné osobnosti svého oboru, které k veřejnému dění mají dlouhodobě blízko. Vedle současného senátora Herberta Pavery budou o hlasy voličů bojovat dokumentarista Břetislav Rychlík a sportovní legenda Dominik Hašek. 
Senát ČR

Senát schválil přísnější pravidla pro držení zbraní

Senát schválil ve středu nový zákon o zbraních a střelivu, kterým se zpřísní pravidla pro prodejce a držitele zbraní. Prodejci budou muset například hlásit podezřelé obchody, zatímco pro držitele zbraní se zkracuje lhůta absolvování povinných lékařských prohlídek, a to z původních deseti na pět let.

Více souvisejících

Senát ČR Alkohol Cyklistika Ivo Valenta (zakladatel Synot) Taxi Jiří Drahoš

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy