Senátor Wagenknecht vytáhl proti Babišovi, podává podnět na žalobu

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman by měl podat žalobu proti rozhodnutí středočeského krajského úřadu, který zastavil přestupkové řízení s premiérem Andrejem Babišem (ANO) kvůli možnému střetu zájmů. Nejvyššího žalobce o to dnes požádal senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty). Oznámil to ČTK s tím, že žalobu ve veřejném zájmu může proti rozhodnutí úřadu podat nejvyšší státní zástupce nebo veřejný chránce práv.

"Rozhodnutí středočeského úřadu je v rozporu s předběžnou auditní zprávou Evropské komise, expertními stanovisky a celou řadou důkazů. V tomto případě je vážně ohrožen veřejný zájem a víra veřejnosti ve spravedlnost a rovnost před zákonem," zdůvodnil svůj podnět k žalobě Wagenknecht.

"Je vážně ohrožen veřejný zájem a víra veřejnosti ve spravedlnost a rovnost před zákonem," upozorňuje pirátský senátor @WagenknechtLuk a dává podnět nejvyššímu státnímu zástupci. Ten totiž může podat žalobu ve veřejném zájmu v kauze střetu zájmů Andreje Babiše.#drzimekurz

— Olga Richterová (@olgarichterova) October 3, 2019

Babiš čelil podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Premiér se bránil tím, že holding vložil do svěřenského fondu. Městský úřad v Černošicích ale dospěl k názoru, že porušil zákon o střetu zájmů a udělil mu pokutu 200.000 korun. Babiš se odvolal a středočeský krajský úřad v čele s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO) přestupkové řízení zastavil. Podle krajských úředníků nebylo prokázáno, že by Babiš mediální společnosti ovládal.

Podle Wagenknechta středočeský úřad ve svém rozhodnutí poukázal na to, že černošický úřad "neprokázal de facto operativně" ovládání mediální skupiny Mafra. To ovšem nebylo úkolem černošických úředníků, kteří zkoumali postavení Babiše z hlediska jeho vlivu tak, jak to ukládá zákon, dodal Wagenknecht.

Podnět k přezkumu verdiktu krajského úřadu se rozhodla podat i organizace Transparency International, která řízení s Babišem iniciovala.

Související

Wagenknecht, Lukáš

Piráti představili i kandidáty na senátory, uspěli ve stranických primárkách

Na mimořádném zasedání Celostátního fóra dnes Piráti představili první kandidáty do Senátu, kteří již získali pirátskou nominaci v primárních volbách. Jsou to Petr Jeništa, který kandiduje v obvodu 47 – Náchod, Jan Janda, který se bude o přízeň voličů ucházet v obvodu 11 – Domažlice a také dva již současní senátoři, Lukáš Wagenknecht za obvod 23 – Praha 8 a Marek Hilšer za obvod 26 – Praha 2 a 3. Představení kandidátů se zúčastnili také předseda a místopředsedkyně senátorského klubu SEN 21 Václav Láska a Adéla Šípová. 
Andrej Babiš

Babiš se z nařízení soudu omluvil Wagenknechtovi za označení udavač

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš Babiš se omluvil senátoru Lukáši Wagenknechtovi (Piráti) za výroky, že je udavač a tím, kdo připravil Česko o 800 milionů korun. Dopis s omluvou, kterou Babišovi v březnu pravomocně nařídil Krajský soud v Praze, senátor obdržel v pondělí. Uvedl to dnes na twitteru.

Více souvisejících

Lukáš Wagenknecht Andrej Babiš Pavel Zeman Středočeský kraj Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy