Setkání evropských lídrů se uskutečnilo v kritický okamžik, míní Fiala

Premiérové setkání evropských lídrů v rámci Evropského politického společenství (EPC) v Praze se uskutečnilo v kritický okamžik pro kontinent. Kvůli ruské agresi na Ukrajině je totiž ohrožena stabilita a bezpečnost Evropy. Na tiskové konferenci po summitu to prohlásil český premiér Petr Fiala (ODS).

Ministerský předseda hostitelské země zopakoval, že nová platforma nemá nahrazovat stávající formy evropské spolupráce. Je ale podle něj potřeba mít prostor pro neformální výměny názorů v rámci Evropy.

"Naším kolektivním cílem je společně pracovat na posílení bezpečnosti, stability a prosperity Evropy," řekl Fiala. Státníci se podle něj shodli, že je potřeba pracovat na dalších iniciativách. EPC označil za užitečný formát. Příští summit v tomto formátu se uskuteční v Moldavsku. Dalšími hostitelskými zeměmi pak budou Španělsko a Británie.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová uvedla, že konání druhého summitu v Kišiněvě by mohlo její zemi pomoci k časnějšímu přístupu k EU. Českému předsednictví v Radě EU poděkovala za to, že zorganizovalo dnešní setkání. "EPC vnímáme jako platformu budovanou na základě společné solidarity a důvěry," uvedla. Evropské země podle ní dosáhnou míru a bezpečnosti jen v případě, že budou jednat společně a solidárně.

Evropské společenství musí podle Sanduové pomáhat Ukrajině, aby dosáhla územní celistvosti v mezinárodně uznávaných hranicích. "Odsuzujeme ruskou agresi a nelegální anexi ukrajinských území, zavázali jsme se Ukrajině pomoci znovu získat suverenitu," řekla.

Vrcholní představitelé více než čtyř desítek zemí dnes diskutovali o míru, stabilitě, migraci, energetické bezpečnosti či ekonomice. Zasedání se kromě členských států Evropské unie zúčastnili též lídři dalších 17 zemí, mimo jiné západního Balkánu, Británie, Ukrajiny či Turecka.

Akce typu summitu EPC podle Fialy posouvají Evropu dál. Za důležitou považuje například diskusi o cenách energií, o nutnosti zbavení se závislosti na státech, které mohou Evropu následně vydírat jako Rusko, a potřebě diverzifikovat zdroje. "A dostává se nám ujištění od zemí, jako je Norsko či Ázerbájdžán, že jsou připraveny se na tom podílet, spolupracovat na tom s Evropskou unií, pomoci nám. To je mimořádně důležité," podotkl premiér.

Dohodu EU o stropu cen plynu nelze v nejbližší době čekat, řekl Fiala

Dohodu Evropské unie o zastropování cen plynu nelze očekávat ani na pátečním neformálním summitu Evropské unie v Praze, ani na řádném říjnovém summitu v Bruselu, protože problém je komplexní. Novinářům to dnes po summitu Evropského politického společenství (EPC) řekl premiér Petr Fiala. Česko je nyní předsednickou zemí EU. Předseda vlády zdůraznil, že nalezení společného evropského řešení považuje za výhodnější než hledání národního řešení v každé unijní zemi. Zásadní je podle něj vyřešit formu podpory pro průmysl a další velké odběratele.

Podle Fialy je třeba při řešení cen plynu zohledňovat i možnost nových dodavatelů, jako jsou Norsko nebo Ázerbájdžán, kteří by nahradili dodávky z Ruska. Fiala proto uvítal možnost jednání s těmito státy na dnešním zasedání EPC v Praze. Nalezení evropské dohody o cenách plynu ale nepovažuje za otázku nejbližších týdnů. "Bude to vyžadovat velký čas," řekl.

Kriticky se Fiala postavil k německému návrhu státní pomoci, který dnes v Praze ostře kritizovali také lídři některých dalších unijních zemí. Berlín chce na zmírnění energetické krize a na pomoc domácnostem a firmám vynaložit až 200 miliard eur (téměř pět bilionů Kč), což by podle kritiků mohlo znevýhodnit ostatní země Evropské unie.

"Za Českou republiku opakovaně říkám, že když to necháme na národních řešeních, budeme mít nevýhodu proti některým zemím jako Německo, a to bychom neměli připustit," řekl. "Každé evropské řešení v cenách energií je výhodnější pro všechny členské státy, než když to budeme dělat každý zvlášť," doplnil šéf české vlády.

Fiala uvedl, že dnes se krátce energetice věnoval i při diskusi s německým kancléřem Olafem Scholzem, nedostali se ale k detailům. Podrobněji by se podle něj měla problematika probírat v pátek na neformálním summitu EU.

Fiala také připomněl, že EU už našla shodu na formě kompenzací vysokých cen elektřiny. Nyní je podle něj zásadní nalézt dohodu o podpoře velkých firem. "Nejtěžší je najít nějaké řešení pro průmysl a velké firmy. To řeší nejen Česká republika, žádnému státu v Evropské unii se to ještě nepovedlo," řekl. Podle něj země narážejí na pravidla veřejné podpory a hospodářské soutěže. Proto by se podle něj měla hledat cesta, jak celkově snížit ceny energií.

Související

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) summit Evropského politického společenství (EPC) plyn

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 8 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

Saharský prach bude od víkendu nad ČR. Může ovlivnit sobotní maxima

Zítra začínají Velikonoce, které má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí pro přelom března a dubna. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ale dnes upozornil, že odhad sobotní maximální teploty nemusí být stoprocentně přesný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy