Vedení STAN a ODS podpořila vládní koaliční dohodu Spolu a PirSTAN

Starostové a nezávislí (STAN) dnes jako první strana z chystané pětikoalice podpořili vládní koaliční smlouvu. Podle informací ČTK dokument v hlasování schválil velkou většinou celostátní výbor hnutí.

Na koaliční smlouvě a programovém prohlášení budoucí vlády se domluvily koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN v úterý. Dokumenty se jejich lídři chystají podepsat 8. listopadu.

Koaliční dohodu chtějí strany zveřejnit až po pondělním podpisu. Dnes večer o koaliční smlouvě budou jednat i občanští demokraté, v pátek ji projednají lidovci a TOP 09.

Nový většinový kabinet bude mít 18 členů, oproti současné vládě ANO a ČSSD v něm přibudou ministři pro legislativu, pro evropské záležitosti a pro vědu, výzkum a inovace.

Výkonná rada ODS dnes také schválila koaliční smlouvu pravděpodobné příští vlády občanských demokratů, lidovců a TOP 09 s Piráty a Starosty. Oznámil to předseda strany Petr Fiala. Vedení ODS dohodu podpořilo jednoznačnou většinou, uvedl. O personálním obsazení vlády se podle něho nejednalo.

Kandidát na premiéra Fiala pouze potvrdil, že ODS obsadí pět ministerstev, a to financí, dopravy, spravedlnosti, kultury a obrany.

Fiala také potvrdil, že se v sobotu spojí s prezidentem Milošem Zemanem. Předpokládá, že ho seznámí s povolebním vyjednáváním a dohodou pěti stran o sestavení budoucí vlády. Očekává, že mu Zeman k tomu sdělí svůj názor.

Nový většinový kabinet má mít 18 členů, oproti současné menšinové vládě ANO a ČSSD v něm přibudou ministři pro legislativu, pro evropské záležitosti a pro vědu, výzkum a inovace. Kandidáti na ministry by mohli být zveřejněni podle Fialy až poté, co bude podle očekávání pověřen sestavením vlády, případně jmenován premiérem. "Nespěchejme přespříliš, to by opravdu ničemu nepomohlo. Určitě každá z politických stran má nějakou představu o tom, jaké kandidáty vyšle do té budoucí vlády, ale všechno má svůj čas," sdělil předseda ODS.

Spolu s Fialou by ve vládě podle dosavadních spekulací měli za ODS být Zbyněk Stanjura jako ministr financí, Jana Černochová jako ministryně obrany a Martin Kupka jako ministr dopravy. Ministrem spravedlnosti by se mohl znovu stát Pavel Blažek. Dalších pět ministerských postů si rozdělí lidovci a TOP 09, sedm křesel ve vládě pak budou mít Starostové a Piráti.

Jako o budoucím ministrovi kultury se dosud mluvilo o řediteli Mezinárodního knižního veletrhu Radovanu Auerovi z TOP 09. Podle dnešních Hospodářských novin je adeptem na tuto pozici poslanec ODS a plzeňský primátor Martin Baxa. TOP 09 by mohla také obsadit ministerstvo zdravotnictví Vlastimilem Válkem. Za lidovce by ve vládě mohli usednout předseda strany Marian Jurečka jako ministr zemědělství a místopředsedkyně Šárka Jelínková jako ministryně práce a sociálních věcí.

Předseda STAN Vít Rakušan je považován za adepta na ministra vnitra, předseda Pirátů Ivan Bartoš pak za kandidáta pro ministra pro místní rozvoj a digitalizaci. Místopředsedové Starostů Petr Gazdík a Věslav Michalik jsou označováni za budoucí ministry školství a průmyslu a obchodu. Ministrem zahraničí by mohl být Pirát Jan Lipavský. Piráti a Starostové mají obsadit také funkce ministrů pro legislativu a pro EU. Post pro legislativu přisuzují média místopředsedovi Pirátů Jakubu Michálkovi a post pro unijní záležitosti Radimu Sršňovi ze STAN. Volební trojkoalici Spolu by připadlo ještě křeslo ministra pro vědu, výzkum a inovace. Jména možných adeptů na tuto funkci se zatím v médiích neobjevila.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 14 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy