Širší vedení TOP 09 schválilo koaliční smlouvu, bude mít ministra zdravotnictví

Výkonný výbor TOP 09 schválil dnes vládní koaliční smlouvu mezi Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráty se Starosty a nezávislými. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová novinářům řekla, že dohoda získala v širším stranickém vedení zcela jednoznačnou podporu. TOP 09 obsadí ve vznikajícím kabinetu pozice ministra zdravotnictví a ministra pro vědu, výzkum a inovace.

Koho TOP 09 do těchto funkcí nominuje, ale zatím Pekarová Adamová prozradit nechtěla.

"Mám velkou radost, že jsme učinili tento důležitý krok k tomu, abychom mohli přinést České republice změnu," komentovala předsedkyně TOP 09 stranické schválení dohody. Smlouvu podepíšou představitelé pěti stran v pondělí dopoledne ještě před ustavující schůzí nové Sněmovny.

Ohledně programu vznikající koalice nepanovaly ve výkonném výboru podle Pekarové Adamové žádné rozpory. "Chceme v tomto případě, i co se týče programu, naplňovat zejména priority v oblasti ochrany životního prostředí, podpory rodin a slabších ve společnosti, ale i dbát na nezadlužování České republiky a zkrátka šetřit," uvedla.

K rozdělení křesel ve vládě Pekarová Adamová uvedla, že věda byla pro TOP 09 vždy důležitá a zásadní. "Protože na ni je navázána naše konkurenceschopnost a úspěch celé České republiky," zdůraznila. K informacím, že ministerstvo zdravotnictví by mohl vést lékař a poslanec Vlastimil Válek a ministryní pro vědu by se mohla stát poslankyně Helena Langšádlová, se předsedkyně TOP 09 nevyjádřila. "Já ještě personální nominace nechci komunikovat, prosím, vyčkejme, přece jenom ještě nevznikla tato vláda," uvedla.

Koaliční smlouvu schválila už ve čtvrtek vedení ODS a hnutí STAN a dnes odpoledne také lidovci. Piráti dají dohodu k ratifikaci všem členům až příští týden po jejím podpisu.

Nový většinový kabinet bude mít 18 členů. Oproti současné vládě ANO a ČSSD v něm přibudou ministři pro legislativu, pro evropské záležitosti a pro vědu, výzkum a inovace. Koalice Spolu v kabinetu obsadí post premiéra a deseti ministrů. Piráti a STAN budou mít sedm ministrů. Vicepremiéry by v budoucím kabinetu předsedy ODS Petra Fialy mohli být šéfové ostatních koaličních stran. Pekarová Adamová je ale kandidátkou na předsedkyni Sněmovny. "Předpokládám, že to bude otázkou diskuse v rámci koalice, která vzniká, že budeme mít i my vicepremiérský post," uvedla.

Související

Dominik Hašek

Olympijský vítěz Hašek bude za TOP 09 kandidovat do Senátu

TOP 09 představila trojici kandidátů pro letošní volby. Kromě jednoho zkušeného politika jde o dvě výrazné osobnosti svého oboru, které k veřejnému dění mají dlouhodobě blízko. Vedle současného senátora Herberta Pavery budou o hlasy voličů bojovat dokumentarista Břetislav Rychlík a sportovní legenda Dominik Hašek. 
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

top 09 Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 7 hodinami

před 7 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Na Příbramsku havaroval autobus s dětmi. Cestující utrpěli lehká zranění

Nehoda autobusu s dětmi se ve čtvrtek dopoledne stala u Dublovic na Příbramsku. Vozidlo skončilo v příkopu u silnice, osm lidí utrpělo lehká zranění. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy