Šlachtova kniha je mi ukradená, reaguje Hamáček na slova policisty

Dohady mezi bývalým ředitelem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robertem Šlachtou a ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) dál nabírají na síle. Někdejší elitní policista šéfa resortu vnitra a vicepremiéra například kritizoval za to, že během interpelací prozradil vyšetřování jeho knihy z důvodu možného úniku informací. To si ale Hamáček nenechal líbit.

"Můžu pana Šlachtu ujistit, že je mi jeho kniha ukradená. Ale jako ministr vnitra musím na interpelace poslanců odpovídat pravdivě a Policie ČR musí postupovat podle zákona,“ reagoval ministr vnitra na svém twitterovém účtu.

Můžu pana Šlachtu ujistit, že je mi jeho kniha ukradená. Ale jako ministr vnitra musím na interpelace poslanců odpovídat pravdivě a ⁦@PolicieCZ⁩ musí postupovat podle zákona... https://t.co/eT87FpqMtu

— Jan Hamáček (@jhamacek) August 21, 2020

Exředitel ÚOOZ nedávno publikoval knihu Třicet let pod přísahou, jíž sepsal spolu s novinářem Josef Klímou. Hamáček v reakci na písemnou interpelaci poslance Pavla Žáčka (ODS) sdělil, že se policie zabývá možným únikem informací prostřednictvím této knihy, na což nedávno upozornil server Česká justice. 

"Policie České republiky prověřuje, zda postup hlavního protagonisty publikace je, či není v rozporu se zákonem. V případě, že dospěje k názoru, že došlo k porušení zákona, bude věc postoupena příslušnému orgánu,“ avizoval vicepremiér.

"Prověřování se týká zveřejnění informací, o kterých je policista povinen zachovat mlčenlivost i po ukončení služebního poměru,“ informovala na Twitteru policie, že Šlachtu pro možné porušení povinné mlčenlivosti skutečně vyšetřuje.

Bývalý policista se pak následně ve vysílání CNN Prima NEWS pustil do Hamáčka, který dle jeho slov nemá o šetření nic vědět. Zároveň také řekl, že jeho kniha vadí některým lidem a že je celá kauza zpolitizovaná. Nechal se dokonce slyšet, že se na vyšetřování přímo těší. 

Šlachta opustil řady policie kvůli reorganizaci, kdy došlo k fúzi ÚOOZ a protikorupční policie do Národní centrály proti organizovanému zločinu. Následně se stal ředitelem pátrací sekce Generálního ředitelství cel, odkud ale loni v listopadu taktéž odešel.

Související

Pavel Zeman

Lepší by bylo, kdyby ÚOOZ a ÚOKFK sloučeny nebyly, prohlásil končící žalobce Zeman

Končící nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se i po letech domnívá, že by bylo lepší, kdyby nebyly sloučeny protimafiánský a protikorupční policejní útvar do Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Řekl to dnes v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi, přestože se podle něj současné vedení NCOZ snaží o efektivitu.
Robert Šlachta

Šlachta vypovídal u soudu, týká se bývalého detektiva ÚOOZ

V případu bývalého detektiva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Luďka Vokála a podnikatele Albina Arifoviče dnes u Obvodního soudu pro Prahu 5 vypovídal bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Vyslýchán byl neveřejně, v jeho výpovědi totiž podle soudu mohly zaznít utajované skutečnosti.

Více souvisejících

ÚOOZ Robert Šlachta Jan Hamáček Ministerstvo vnitra policie

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy