Sněm TOP 09 bude částečně on-line, čeká se znovuzvolení Pekarové Adamové

Sobotní sněm TOP 09, na němž se má mimo jiné volit nové vedení strany, se bude kvůli zhoršené epidemické situaci v souvislosti s nemocí covid-19 konat částečně on-line. Rozhodli o tom dnes hlasováním na dálku delegáti sněmu. ČTK to oznámil mluvčí strany Vladan Vaněk.

Na místě konání sněmu budou podle něj fyzicky přítomni členové nejužšího vedení strany a část kandidátů do předsednictva, kteří v sále přednesou své kandidátské projevy.

Předsedkyní strany pravděpodobně bude zvolena na další dva roky Markéta Pekarová Adamová, která dovedla TOP 09 k vítězství ve sněmovních volbách v rámci koalice Spolu, tedy s ODS a KDU-ČSL, a stala se předsedkyní Sněmovny. Prostřednictvím mluvčího strany sdělila ČTK, že nebude mít protikandidáty a že získala nominaci v 11 krajských organizacích. Podobně její protikandidát z minulých voleb předsedy TOP 09, senátor Tomáš Czernin, zřejmě zůstane prvním místopředsedou strany. Je jediným adeptem na tuto funkci.

Kandidátů na řadové místopředsedy TOP 09 je více. Tyto funkce budou obhajovat poslanci Vlastimil Válek a Jan Jakob, šéf karlovarské krajské organizace strany Lukáš Otys a senátor Herbert Pavera. Jejich protikandidáty budou také na základě nominací z krajů europoslanec a někdejší předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a staronový poslanec a bývalý místopředseda strany Michal Kučera. Podle mluvčího nelze vyloučit ani další nominace přímo na sněmu.

TOP 09 má pod vedením Pekarové Adamové pokračovat jako jasně definovaná, proevropská a rozpočtově zodpovědná strana, uvedl mluvčí. Značka Spolu se podle něj osvědčila ve volbách do Sněmovny, v nichž TOP 09 zdvojnásobil počet svých poslanců na 14. Týmová spolupráce mezi představiteli jednotlivých stran bude podle mluvčího pokračovat také na vládní úrovni. Mluvčí nevyloučil, že na podobné spolupráci se strany dohodnou i pro komunální nebo senátní volby v příštím roce.

Součástí sněmu, kterého se má zúčastnit celkem 182 delegátů, bude tradičně vystoupení hostů či projev čestného předsedy strany Karla Schwarzenberga. Sněm bude mít kromě volby předsednictva a výkonného výboru strany na programu volbu smírčího výboru a celostátní revizní komise. Rozhodnout má o změnách stanov, které se týkají například vyloučení ze strany, a schvalovat zprávu o hospodaření. Loni a předloni strana vykázala zisk přes osm milionů korun, letos byla podle údajů ke konci září ve ztrátě 5,5 milionu korun. Vliv na to měly náklady na sněmovní volby.

K dnešnímu dni má TOP 09 podle mluvčího 2527 členů, což je podobné jako před dvěma lety, kdy jich na počátku roku 2017 měla 2555.

Související

Dominik Hašek

Olympijský vítěz Hašek bude za TOP 09 kandidovat do Senátu

TOP 09 představila trojici kandidátů pro letošní volby. Kromě jednoho zkušeného politika jde o dvě výrazné osobnosti svého oboru, které k veřejnému dění mají dlouhodobě blízko. Vedle současného senátora Herberta Pavery budou o hlasy voličů bojovat dokumentarista Břetislav Rychlík a sportovní legenda Dominik Hašek. 
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

top 09 Markéta Pekarová Adamová

Aktuálně se děje

před 26 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy