Soud vynese nový rozsudek nad Rittigem a Nečasovou

V kauze vyzrazení utajované zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) padne v pondělí už druhý rozsudek. Pražský městský soud uznal obžalovaného lobbistu Iva Rittiga, Janu Nečasovou a právníka Davida Michala vinnými už v lednu 2017 a uložil jim podmíněné tresty, odvolací senát však následně věc vrátil k dalšímu projednání. Proces zpomalilo i to, že původní soudce odešel do důchodu a případ si musela převzít jeho kolegyně.

Obžaloba tvrdí, že Rittig se v roce 2012 dověděl od tehdejší šéfky premiérova kabinetu Nečasové (dříve Nagyové) o utajeném materiálu zaslaném premiérovi Petru Nečasovi (ODS). Dovodil údajně, že zpráva BIS se týká právě jeho, a proto za Nečasovou poslal právníka Michala. Premiérova partnerka podle obžaloby Michalovi obsah dokumentu prozradila a Rittig pak mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány a instituce.

Nečasové hrozí za ohrožení utajované informace až osmileté vězení, zbylým obžalovaným maximálně tři roky. Všichni vinu odmítají, k novému hlavnímu líčení nechodí. Pokud by se v pondělí dostavili, soud jim dá před vynesením rozsudku prostor k závěrečným slovům.

Nečasová dříve uvedla, že popsaným skutkem by ohrozila jak své zaměstnání, tak i premiéra, s nímž v té době měla už dlouholetý vztah. Od Nečase dostala podle vlastních slov úkol, aby zkontaktovala lidi z okolí ministra zemědělství a tlumočila jim premiérovu nelibost nad děním v resortu, a proto jednala s Michalem. Rittig obžalobu označil za absurdní a trvá na tom, že žádný trestný čin nespáchal. Obhájci poukazují i na to, že informace o vlivu Rittiga na ministerstvu zemědělství nebyla tajná, protože o ní už dříve psali novináři.

Státní zástupce chce Nečasovou poslat do vězení na tři roky a žádá pro ni také desetiletý zákaz působení ve vedoucích funkcích státní správy a v zaměstnáních, kde by žena přicházela do styku s utajovanými informacemi. Pro Rittiga i Michala chce podmínku v délce 1,5 roku a peněžitý trest v rozmezí 200.000 až 300.000 korun s tím, že pokud by nezaplatili, museli by na rok za mříže. Obžalobě původně čelil ještě Rittigův obchodní partner, někdejší poradce ministra zemědělství Tomáš Jindra. Ten však nedávno zemřel, a soud proto jeho trestní stíhání zastavil.

Klíčovým důkazem obhajoby jsou odposlechy Rittigovy schůzky v pražském hotelu Ventana. Obhájci nesouhlasili s jejich využitím a argumentovali tím, že policie nahrávky pořídila při prověřování jiné trestné činnosti. Nová předsedkyně senátu Monika Křikavová ale tento důkaz připustila, stejně jako dříve její předchůdce Petr Novák.

Jestliže soud uzná Nečasovou znovu vinnou a zároveň neupustí od jejího potrestání, bude jí muset uložit nepodmíněný trest vězení. V mezičase totiž justice Nečasovou potrestala nejpřísnější možnou - tříletou - podmínkou za zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování někdejší manželky premiéra dvou členů úřadu vlády.

Nečasová čelí obžalobě ještě v případu údajných "trafik" pro poslance ODS a také za nezdanění drahých darů. Rittig a Michal byli obžalováni a zproštěni v kauze tunelování firmy Oleo Chemical a nepravomocně také v případu jízdenek pro pražský dopravní podnik. Michal byl nedávno nepravomocně potrestán v korupční kauze Nemocnice Na Homolce a půjde před soud ještě kvůli údajnému krácení daní při prodeji pozemků v Hodkovičkách.

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Jana Nagyová Ivo Rittig soudy

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Zdroj: David Holub

Další zprávy