SPD nepodporuje nouzový stav, kabinet ho podle Okamury v minulosti zneužil

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) nepodporuje vyhlášení nouzového stavu, které chce dnes kvůli epidemii covidu-19 podle serveru iDNES.cz navrhnout vládě ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Zástupci koalice Spolu s Piráty a Starosty zatím návrh nekomentovali.

Předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová dnes ČTK napsala, že nemá bližší a úplné informace k zamýšlenému kroku, proto ho nemůže komentovat.

Vláda ANO a ČSSD v minulosti nouzový stav zneužila, plošná opatření a lockdowny, ke kterým ho využívá, navíc nevedou k cíli, sdělil ČTK předseda SPD Tomio Okamura.

"Nemáme žádné bližší a úplné informace k zamýšlenému vyhlášení nouzového stavu - z jakých konkrétních důvodů a na jak dlouho by jej vláda Andreje Babiše (ANO) chtěla vyhlásit, co všechno by během něj chtěla realizovat za opatření," uvedla Adamová s tím, že spekulace nemůže komentovat. Počká si proto na výsledek jednání vlády, dodala.

Současná situace je výsledkem nekoncepčnosti v přístupu vlády, napsal dnes ČTK Okamura. Vláda podle něj popírá základní práva a svobody občanů. Hnutí SPD nouzový stav nepodporuje, protože ho podle něj vláda v minulosti zneužila pro plošná opatření a lockdowny. "Je nutné vrátit možnost bezplatného testování a především soustředit úsilí na ochranu rizikových skupin," uvedl.

Rizikovým skupinám by stát měl umožnit testovat se na protilátky, doplnil Okamura. "Pracovat s touto skupinou musí praktičtí lékaři, kterým je nutné dát možnost rychle aplikovat dostupné léky na covid," uvedl. SPD také chce, aby bylo možné využívat testy jako covidový certifikát. "Když je někdo negativní při testování, tak by měl být na stejné úrovni jako očkovaný. Odmítáme diskriminaci a segregaci neočkovaných," uvedl Okamura.

SPD je aktuálně ve Sněmovně se 20 poslanci jedinou stranou, která není zapojená do nynějšího končícího kabinetu ANO a ČSSD, ani do budoucí vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN.

Související

Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Svoboda a přímá demokracie (SPD) Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 17 minutami

před 44 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu. Biden slíbil rychlé doručení

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy