SPD opět navrhuje zrušení soudních exekutorů

Poslanci opozičního hnutí SPD znovu navrhli zrušení soudních exekutorů. Exekuce by se podle návrhu zákona, který obdržela nová Sněmovna, měly vrátit do rukou státu. V minulém volebním období neprojednali tehdejší zákonodárci stejnou předlohu ani v úvodním kole a s volbami takzvaně spadla pod stůl.

Hnutí SPD chce vrátit vymáhání pohledávek před rok 2001, kdy byl institut soudních exekutorů zaveden. Tehdy stát podle poslanců hnutí rezignoval na svou úlohu a selhal ve snaze o zajištění efektivního provádění exekucí prostřednictvím vykonavatelů, tedy státních úředníků. "Materiální zainteresovaností soudních exekutorů na výsledcích exekuce došlo nepochybně ke zvýšení efektivity vymáhání pohledávek, ovšem především na úkor postavení dlužníků," napsali poslanci SPD v důvodové zprávě.

K předloze se před jejím projednáváním ve Sněmovně vyjádří vláda. Loni v létě nyní končící kabinet ANO a ČSSD uvedl, že navrhovaná změna by zatížila justici, prodloužila exekuční řízení a problém se zadlužeností obyvatel by nevyřešila.

Nová sněmovní a v budoucnu zřejmě i vládní většina ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN chce vyhodnotit nedávno přijaté změny v exekucích včetně takzvaného chráněného účtu. "Najdeme vyvážené řešení respektující pomoc zodpovědným dlužníkům i práva seriózních věřitelů," napsala v koaliční smlouvě.

Hnutí SPD chce, aby zrušení soudních exekutorů nastalo k lednu 2024. Jeho poslanci předložili také návrh, který by od roku 2023 zavedl místní příslušnost exekutorů podle krajů a slučování exekucí dlužníka u jednoho exekutora. Nyní si může exekutora zvolit věřitel.

Novela exekučního řádu předpokládá, že exekutora by určoval soud podle stanoveného klíče. Veškeré další exekuce proti konkrétnímu dlužníkovi by potom soud přiděloval stejnému, již dříve určenému exekutorovi. Změna by podle předkladatelů posílila nestrannost exekutora a jeho nezávislost na věřiteli. Zavedení místní příslušnosti prosazovali v minulém volebním období zejména Piráti, nebyli úspěšní.

Související

Ilustrační foto Komentář

Nejen důchody. Česko nutně potřebuje kvůli půl milionu lidí ještě jednu reformu

Sledovat na exekuční mapě, jak se mění barvy nejvíce postižených regionů Česka není žádnou veselou zábavou. A i přesto, že v tuzemsku je celý „systém“ dluhů pěkně zarostlou houštinou, snaha snad všech možných zainteresovaných stran o řešení pořádně zapeklitého problému jako by nenalézala úrodnou půdu. Neznamená to, že vše jde špatným nebo jiným směrem, jen ta čísla a barvy předlužení mění své hodnoty k lepšímu pomaleji, než by bylo potřeba. Nutná je proto pořádná (další) reforma. Ale, jak už to tak v tuzemsku bývá, výsledek je nejistý. 
Ilustrační foto

Banky musí vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl soud

Banky mají nadále povinnost vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl Ústavní soud (ÚS). Zamítl návrh na zrušení příslušné části občanského soudního řádu, podle soudu dotyčná povinnost bank není protiústavní. Návrh loni podala skupina 17 senátorů, za které jednal Tomáš Jirsa (ODS). Skupina se domnívá, že povinnost je v rozporu s ústavním pořádkem.

Více souvisejících

Exekuce Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 45 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy